ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядрената енергетика на Украйна е в критична ситуация

29.10.2014

Купуването на ядрено гориво е под заплаха. Компанията-оператор, отговаряща за работата на АЕЦ е на границата на банкрута. При тази ситуация властите в страната се решиха на експеримент. Обаче, по мнението на експертите, тези действия могат да доведат до екологична катастрофа от глобален мащаб.

 

Бюджет, който се пука по шевовете. Разходите превишават приходите пресметнато в долари – със 77 милиона. Такъв дефицит не може да се покрие от държавните банки. А между другото, националната компания „Энергоатом“ – това е почти половината от всичката електроенергия на Украйна.

“Доскоро именно ядрената енергетика беше най-надеждния източник на електроенергия в Украйна. Дефицитът на средства заплашва с катастрофа цялата енергийна система на страната”, – казва директорът на Центъра за енергетика и сигурност Антон Хлопков.

Ядрената енергетика беше покосена от падането на курса на гривната и гражданската война – доходите от заплащане на електроенергията рязко спаднаха. Ако европейските банки дадат кредити, те ще се превърнат в реални пари не по-рано от следващата година. И Киев, изглежда, сериозно се е замислил за сътрудничество с американската ядрена компания “Westinghouse”. “Ключов лобист в тези процеси е “Westinghouse”, те са готови да закупят част от “Энергоатом”, който предлага 40%. Но това не е най-добрият път – продажбата на имущество, фактически, аз бих казал, на компания със стратегическо значение за страната”, казва членът на наблюдателния съвет на Института за енергийни стратегии Юрий Корольчук (Киев).

В Украйна се експлоатират 4 АЕЦ с 15 енергоблока. Те са строени по съветски технологии и работят изключително с гориво на руската компания „ТВЭЛ“. Обаче сага започват доставки на американско гориво – засега експериментални.

Всичко се обяснява уж с желанието да се икономисат пари. Въпреки, че много експерти са уверени: при “Westinghouse” ще бъде по-скъпо. Само по предварителни разчети, загубите на “Энергоатом” ще пораснат до 120 милиона долара годишно.

“Това решение е от такъв тип, че трябва още да се измисли, как да се подмине Русия. ТВЭЛ – това не е бензин. Не трябва просто да се замени доставчика на горивни касети, без да се мисли за риска от технологична катастрофа”, – счита генералният директор на Фонда за национална енергийна сигурност Константин Симонов.

Европа бие тревога. Така в края на седмицата в Париж френското Управление по ядрена безопасност проведе семинар. Участниците бяха обезпокоени от това, как в кратки срокове Украйна и Америка се договориха за доставките и колок щателна е била преди това техническата експертиза. Опасения изказват и близките съседи на Украйна.

“Най-близката украйнска АЕЦ се намира на 400-500 километра от Унгария. При ядрена катастрофа това разстояние е незначително, затова има от какво да се боим. Сегашната ситуация ние оценяваме като сериозна заплаха”, – казва депутатът от Унгарския парламент Лайос Кепли.

Да използват американско гориво вече се опитваха да използват веднъж на ЮУАЕЦ. Проблемите възникнаха веднага: наложи се блоковете да бъдат спрени и ремонтирани. 175 милиона долара отидоха на вятъра. По-рано такъв експеримент в Чехия едва не се превърна в трагедия.

“Американското гориво се деформираше. Имаше изхвърляне на изотопи в атмосферата. В даден момент емисиите започнаха да превишават допустимата норма”, – разказва екологът Едуард Секвуенс.

Но, по всяка вероятност, украинските власти не обръщат внимание на рисковете. Те влагат пари в строителството на хранилището за ядрени отпадъци в Чернобилската зона. Защото руските закони забраняват да се приема ОЯГ не руско производство, американско – въобще всякакво.Експертите твърдят, че проектът е бил утвърден набързо. Без изследвания и съгласуване. Вместо в дълбоки, свръх-здрави бункери е решено да се използват контейнери на открити площадки. Специалистите се опасяват, да не би тази икономия на време и средства да излезе твърде скъпа – минимум за половината от континента.

Цялото видео на: http://www.1tv.ru/news/world/270480

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари