ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Във водоемите-охладители и топлия канал на АЕЦ могат да се развъждат огромни виетнамски скариди

01.11.2014

Няма съмнение, че черноморските скариди са вкусни. Да вкусни са, но дребни със семки не можеш да се наядеш! Но за ценителите на морските деликатеси има добра новина.

 

Специалистите от Института по биология на Южните морета в Севастопол са разработили проект за развъждане на виетнамските тропически скариди в пресните охладителни басейни на ТЕЦ и АЕЦ.

 - Проблемът е в това, че нашите природни водоеми през лятото не винаги успяват да се нагреят до нужната температура, която е необходима за скаридите, това са 28-30 оС, а и за 2 месеца не успяват да израснат, – разказва физиологът от Института по биология на Южните морета, кандидатът на биологичните науки Окасна Вялова. Охладителните басейни или топлите канали идеално стават за развъждането им. В такива условия скаридите могат да растат и да се размножават през цялата година, и да се улавят с тонове. А и басейните ще се използват по-рационално.

В общи линии процедурата е такава: горещата вода се връща в басейна, където се охлажда до необходимата температура. Обаче просто да се хвърлят рачетата във водоема не е достатъчно. Съгласно проекта там се поставят филтри и специални помпи за насищане на водата с кислород.

Подобна технология вече се прилага в Астрахан , а също и в някой страни на Европа и Америка. Това е значително по-евтино отколкото да се ловят ракообразни в океаните или в реките. Освен това заедно със скаридите може да се отглежда и риба – (http://atominfo.bg/?p=24861  http://atominfo.bg/?p=25126 )

По материали на: http://www.rusfishing.ru/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19