ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Споразумението между Германия и Бразилия в сферата на ядрената енергетика, може да бъде прекратено догодина

04.11.2014

Споразумението между Бразилия и Германия, тогава представлявана от фирмата Siemens KWU, предвиждаше да бъдат изградени осем ядрени енергоблока. Въпреки това за две десетилетия бяха изградени само два енергоблока Angra 1 и Angra 2

 

Споразумението, подписано през 1975 г. между Бразилия и Германия за сътрудничество в областта на ядрената енергия, може да бъде прекратено през 2015 г. Такова предложение бе внесено в долната палата на германския парламент от партията на „Зелените“. Дебатите по предложението ще се състоят на 6 ноември.

„В светлината на решението на Германия да се откаже от ядрената енергия, споразумението с Бразилия изглежда като анахронизъм и непоследователност. Решението за отказа на Германия бе взето, защото страната вярва, че рискът от ядрената енергия е много по-голям, отколкото се смята“, заяви за „Дойче веле Бразил“ депутатът Силвия Котинг-Ул, която е и един от авторите на предложението. В представения документ партията заявява, че германско-бразилското сътрудничество по никакъв начин не е помогнало за повишаване на сигурността на първи и втори енергоблок на АЕЦ „Ангра“, въпреки че това се е използвало като един от аргументите в полза на запазване на споразумението. Съгласно текста на предложението, ядрените централи са били построени в рискова зона, в която, освен другото, има и свлачища.

Други аргументи на „Зелените“ за прекратяване на партньорството са това, че Бразилия се стреми да придобие контрол над ядрения горивен цикъл, което дава възможност за производство на ядрено оръжие – плановете на Бразилия за строителство на пет ядрени подводници и отказът на страната да подпише допълнителния протокол на Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Споразумението между Бразилия и Германия е подписано през 1975 г., като първоначалния срок на действието му е бил 15 години, с възможност за продължаване с по 5 години неограничен брой пъти, стига да не бъде прекратено от една от страните.

Източник: http://www.tribunadonorte.com.br

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари