ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


До края на месеца започват реакторните изпитания на нитридно гориво за РБН

23.10.2014

Планира се реакторните изпитания на топлоотделящите сборки (ТОС) с перспективното ядрено нитридно гориво, произведени в предприятието на Държавната корпорация „Росатом“ — „Сибирский химический комбинат“, да започнат до края на октомври в Белоярската АЕЦ, съобщи за РИА Новости представител операторът на свички атомни електроцентрали в Русия ОАО „Концерн Росэнергоатом“.

Нитридното гориво за реакторите на бързи неутрони притежава редица предимства в сравнение с традиционното ядрено гориво за АЕЦ, сред които – висока степен на изгаряне в реакторите, голяма топлопроводимост и съвместимост с топлоносителя.

Първите две експериментални топло-отделящи сборки (ТОС) с плътно нитридно гориво бяха произведени в СХК през тази есен. Те ще се изпитват в реактора на бързи неутрони БН-600 на трети блок на Белоярската АЕЦ с цел да бъде взето решение за възможностите за експлоатация на такова гориво в реакторите от ново поколение.

“Двете сборки са вече доставени в Белоярската АЕЦ. Планира се изпитанията им да започнат до края на октомври”, – каза представителят на „Росэнергоатом“.

Трети блок на БелАЕЦ е спрян от 16 октомври за две седмици за планово презареждане с ядрено гориво и техническо обслужване на оборудването. В процеса на презарядката в реактора ще бъдат поставени и двете нови сборки с нитридно гориво производство на СХК, отбеляза събеседникът на агенцията.

Енергоблоковете с реактори на бързи неутрони ще позволят съществено да се разшири горивната база на ядрената енергетика и да се минимизират РАО за сметка на организиране на затворен ядрено-горивен цикъл. Технологията на този тип реактори притежават съвсем малко държави, а Русия е световен лидер в това направление.

На площадката на СХК се планира да бъде реализиран проектът „Прорыв“, където ще бъдат отработени нови ядрени технологии за ядрената енергетика на бъдещето.

Реализацията на проекта включва създаване на опитно-демонстрационен енергиен комплекс съставен от РБН с оловен топлоносител БРЕСТ-ОД-300 и пристанционен ядрено-горивен цикъл и модул за производство на нитридно гориво за този реактор.

Планира се реакторът БРЕСТ-ОД-300 да бъде пуснат през 2020 година.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари