ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На АЕЦ “Фукушима-1” демонстрираха нова система за очистване на радиоактивна вода

23.10.2014

Миналата седмица операторът на авариралата АЕЦ “Фукушима-1” показа пред журналистите нов вариант на усъвършенстваната система за химическа обработка на радиоактивна вода (ALPS).

 

Компанията ТЕРСО се надява, че въвеждането в строя на тази система през декември ще позволи да се ускори процеса на очистване на заразената вода от атомната електроцентрала.

Системата добре се представи по време на тестовите изпитания през септември, показвайки, че само една от трите и линии може да филтрира повече от 500 тона вода за денонощие (сумарната денонощна производителност на всичките три линии на предишната система ALPS беше 750 тона вода).

Очаква се новият вариант на системата за очистване на вода, която е съвместно производство на японската корпорация Toshiba и американската EnergySolutions ще бъде по-надежден и ефективен, и ще може да обработва по 2000 тона вода в денонощие.

Директорът на централата Акира Оно заяви, че за очистване на водата, освен ALPS, ще се използва и друго оборудване.

Ръководството на АЕЦ също демонстрира пред събралите се  система, която отделя нуклидите от подпочвените води преди изтичането им в морето. Сега около 300 тона подпочвени води ежедневно се стичат в зданията на енергоблоковете.

Пробните изпитания на тази система са показали, че тя е способна да очисти водата от радиоактивни вещества до стойности, които не могат да бъдат регистрирани. Все пак, пускането на очистените води в морето предизвиква противодействието на местните рибари.

Източник: fukushima-news.ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари