ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ростовска АЕЦ – на пусковия трети блок завърши горещата обкатка на реакторната установка

20.10.2014

Етапът на горещата обкатка на реакторната установка (РУ) е завършен успешно

 

 

В рамките на този мащабен технологичен процес, който е най-важен на етапа на пусково-наладъчните работи, специалистите по пуск и наладка от ОАО „Атомтехэнерго“ и експлоатационния персонал на Ростовската АЕЦ изпълниха целия комплекс от предпускови изпитания.

Бяха изпробвани системите за защита на първи и втори контур по превишаване на налягането и са направени изпитания на работата на главните циркулационни помпи при горещи параметри на РУ, проверени са системите за електрозахранване собствени нужди.

Също така е направена проверка на системите за управление и защита (СУЗ) на реакторната установка (РУ)

За целия период на “студената” и “горещата” фаза на обкатката на монтираното оборудване на РУ, бяха извършени повече от 150 изпитания.

В горещата фаза, която започна на 18 септември, изпитанията преминаха при определени работни параметри – налягане в първи контур 160 kgf/cm2, температура – 280 oC.

След завършване на горещата обкатка, в съответствие с плана за подготовка на енергоблока за физически пуск, в продължение на 21 денонощия ще бъде направена ревизия на основното и спомагателно оборудване по първи и втори контур на блока.

От 20 до 31 октомври в Ростовската АЕЦ ще бъде извършена предпускова целева проверка на комисия от Ростехнадзор.

“По същество, това е проверка на готовността на енергоблока за експлоатация. Освен готовността на системите и обектите, ще бъде проверена и готовността на персонала за експлоатацията”, -. поясни същността на предстоящите мероприятия директорът на Ростовската АЕЦ Андрей Салников.

Успешното завършване на операциите по обкатката и положителното заключение на целевата комисия на Ростехнадзор ще означава пълната готовност на енергоблока за започване на етапа на физическия пуск, тоест зареждане на горивни касети в активната зона на реактора.

По план пускането на трети блок на Ростовската АЕЦ е планирано за 2014 година.

Източник: Управление информации и общественных связей Ростовской АЭС

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари