ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Вчера АЕЦ „Козлодуй“ е превела над 7 милиона лева на „Westinghouse“

18.10.2014

Няма яснота за какво са преведени средствата, без да има реално потвърден договор за строеж на Седми блок

 

Над 7 млн. лева са били преведени късния следобед в петък – 17 октомври от АЕЦ „Козлодуй” на американската компания Westinghouse. В момента Първа атомна се обслужва от 10 банки и се очаква да бъде извършена проверка през коя банка е изнесено плащането. В момента то фигурира в междубанковия обмен, предаде агенция „Фокус“.

Не сме подписвали никакъв договор във връзка със 7 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Не считам, че е редно служебното правителство да поема ангажименти за важни дългосрочни стратегически проекти, коментира вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева.

„Такива ангажименти следва да се преценят от редовен кабинет с политическа подкрепа. Ще разпоредя незабавна проверка и ако се окаже вярно, че е извършено плащане, лицата, които са превишили правомощията си, със сигурност ще бъдат наказани”, заяви Захариева пред агенцията.

Припомняме, че „Уестингхаус“ беше посочена като евентуален изпълнител на проекта за изграждане на блок 7 на АЕЦ „Козлодуй”. До момента няма обявена конкретна стойност на строителството на 7-ми блок, като според изчисленията на американската компания строителството на блока се очаква да струва около 5,2 млрд. долара. Това е цената без ескалационните индекси.

При подписването на договора в последните часове на правителството на Пламен Орешарски АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“ обявиха, че документът не е обвързващ за двете страни. Така никой няма да дължи пари на отсрещната страна докато документът не бъде потвърден от следващото редовно правителство на страната. До момента такова все още не е структурирано.

За момента няма информация дали Българския енергиен холдинг е одобрил нареждането на средствата.

Източник: http://3e-news.net/

Tags: , ,

2 Responses to Вчера АЕЦ „Козлодуй“ е превела над 7 милиона лева на „Westinghouse“

 1. Росен on 18.10.2014 at 19:19

  Няма нищо сензационно ;)

  Плащането е във връзка с изпълнението на договор от 8 ноември 2013 г. за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към 5-ти и 6-ти блок на централата.

  Линк към информацията:
  http://dnes.dir.bg/news/aetz-cozloduy-uestinghaus-17610152?nt=6

  • TSO on 18.10.2014 at 19:47

   Специализиран корпус… в който няма нищо специално.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари