ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Международна научно-практическа конференция “Екологична безопасност на АЕЦ”

18.10.2014

Повече от 100 еколози ще вземат участие в първата международна научно-практическа конференция „Екологичната безопасност на АЕЦ“, откриваща се в Калининград и посветена на 60-годишнината на ядрената енергетика в света.

 

„Доклади по въпросите на екологичната безопасност на атомните електроцентрали ще изнесат специалисти от Германия, Великобритания, Италия, Литва, както и представители на руските АЕЦ, институти и научни центрове“, заяви Ина Морева, представител на филиала, строящ Балтийската атомна електроцентрала (БАЕЦ).

В хода на работата на научната конференция ще бъде обсъдено повишаването на нивото на подготовка на младите специалисти в ядрената сфера.

Предизвикателствата пред Балтийската АЕЦ

Строителството на БАЕЦ започна в Неманския район на Калининградска област през 2010 година с перспектива да доставя електроенергия не само на руските, но и на европейските потребители. Обаче Литва, Латвия и Естония през 2013 година заявиха за намерението си да излязат от единната енергийна система с Руската Федерация и от 2016 година да се преориентират към пазара на Европейския Съюз.

Понеже проектът на БАЕЦ поначало беше създаден с намерението Калининград и Прибалтика да работят в единната енергийна система на северозападна Русия, беше взето решение за временно спиране на работата за да се преработи проекта.

За първи път в руската ядрена енергетика беше предложено да участват частни инвеститори, включително и от чужбина, които могат да получат дял до 49%.

Източник: http://ria.ru/society/20141016/1028507071.html#ixzz3GQ97EIxj

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари