ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – презастраховането за ядрени рискове е под заплаха

18.10.2014

Под “банковите” санкции попаднаха и ядрените рискове. От постановлението за ограничаване на покупките на валута пострада и Ядреният застрахователен пул на Украйна, който предава рискове на 18 пула по света и приема рискове за презастраховане от 14 пула.

 

Според думите на изпълнителния директор на Ядрения застрахователен пул Владимир Захаров, ежегодно в света се въвеждат в експлоатация 4-6 ядрени енергоблока, а сега в строеж са 70 блока. Главно те са на югоизток (Аржентина, Китай, Индия).

“сегментът за презастраховане на ядрените рискове се развива динамично. Да се влезе в този сегмент е много сложно, но Украйна успя да го направи. Но да се излезе и ли да се загуби този бизнес е много лесно”, – счита Владимир Захаров. – “За някой страни да си загубиш имиджа – това е най-опасното, което може да се случи. Това е голяма заплаха за Украйна – ние имаме 15 действащи енергоблока, без да се счита площадката на Чернобилската АЕЦ. Това е огромен обем от дейности”.

Украйна е високоразвита държава в областта на ядрената енергетика. Най-главното в тази сфера е безопасността и високото чувство за отговорност. Но сега на фона на високоразвития отрасъл и отговорност ние имаме проблем с презастраховането на тези рискове поради ограниченията на Националната банка на Украйна (НБУ). Както беше написал един експерт “нивото на компетенциите на чиновниците там напомня на вредителство”. Затова трябва да се мисли за последствията.

“Днес ние се сблъскваме с пълно неразбиране на ситуацията от страна на НБУ. По-точно има разбиране в НБУ относно ядреното застраховане, но конкретни стъпки за решаване на проблема няма”, – заяви Владимир Захаров. – “Застрахователните пулове на другите държави чакат от нас изпълнение на поетите задължения, а ние не можем да направим това. Националният комитет за финансови услуги, като орган на изпълнителната власт, трябва да защитава интересите на застрахователите и да организира участниците на застрахователния пазар, а при нас е обратното – трябва на първо място да убеждаваме регулатора. Така не трябва да бъде”.

Практически парадоксът се състои в това, че съгласно постановление на НБУ №135 застрахователите могат да купуват валута, но съгласно друго постановление №540, те не могат да я превеждат в чужбина. Аналогична ситуация се получи и с Ядрения застрахователен пул на Украйна, който за да изплати поредния транш на пуловете-партньори купи валута, като част от средствата успя да преведе, но останалите увиснаха в банката за 10 дни. След това, съгласно новото постановление на НБУ банката блокира плащанията, и се наложи валутата да бъде продадена по занижени цени. загубите от курсовата разлика и заплащането на трансферите достигнаха до 1 милион гривни.

Източник: http://forinsurer.com/news/14/10/16/31604

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари