ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бангладеш – НИАЭП търси изпълнител за разработване на проект за водосборни съоръжения за АЕЦ “Рупур”

18.10.2014

ОАО «НИАЭП» – ЗАО «Атомстройэкспорт» (ЗАО АСЭ) обяви конкурс за разработване на проектната документация за водосборни съоръжения за регулиране на руслото на река Падма (ръкав на Ганг) за енергоблокове 1 и 2 на АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш.

 

Сумата на договора е 17,7 милиона рубли, а проектът трябва да бъде изготвен до 30 март 2015 г. Заявките за участие в конкурса се приемат до 17 ноември 2014 г., провеждането му е предвидено за 27 ноември.

През есента на 2013 г. „Росатом“ положи първия камък за строителството на АЕЦ „Рупур“. Планира се Русия да проектира, построи и въведе в експлоатация два енергоблока с реактори от типа ВВЭР с мощност 1000 МВт всеки на площадката Рупур и да осъществи строителството на инфраструктурата.

Бъдещата АЕЦ се намира на 160 км от столицата на Бангладеш Дака, на източния бряг на река Ганг. Съобщено бе, че руската страна планира да пусне АЕЦ „Рупур“ след 2020 г.

Русия е приела решение за предоставяне на държавен заем при облекчени условия на Бангладеш на стойност 500 милиона долара. Освен това през 2015 г. Русия може да вземе решение за предоставяне на нов такъв заем за страната. Подобна централа с мощност повече от 2000 МВт може да струва около 10 млрд. долара.

НИАЭП е част от руската държавна корпорация „Росатом“ и се занимава с проектиране и оборудване на АЕЦ и енергоблокове „до ключ“. Компанията разработва проекти за АЕЦ „Бушер“ в Иран, АЕЦ „Куданкулам“ в Индия, Беларуската АЕЦ, АЕЦ „Акую“ в Турция, АЕЦ „Тянван“ в Китай/, АЕЦ „Руппур“ в Бангладеш, АЕЦ „Нинтхуан“ във Виетнам/ и др.

Източник: ИНТЕРФАКС и други

Tags: ,

One Response to Бангладеш – НИАЭП търси изпълнител за разработване на проект за водосборни съоръжения за АЕЦ “Рупур”

  1. GA701 on 18.10.2014 at 17:42

    Това е работа само за хидроинженера Доганоглу и неговият АутоКАД чертожник – Местаноглу :)

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание