ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първите колонизатори на Марс няма как да издържат повече от 68 дни, смятат учените

19.10.2014

кадър от филма “Последните дни на Марс”

Някои учени не споделят оптимизма относно частния проект Mars One, в рамките на който се планира да започне колонизацията на червената планета.

Изследователите от Масачузетския технологичен институт (MIT) са направили анализ на данните и са стигнали до извода, че първите пристигнали на Марс колонизатори от Земята ще започнат да измират още след 68 дни. – най-малко, поради недостиг на храна.

Според изчисленията на учените от MIT, даже при идеални условия на марсианските колонизатори ще се наложи да засеят зърнени култури на 4 пъти по-голяма територия, отколкото е заложено в проекта. Осен това има заплаха от пренасищане на въздуха в помещенията на колонията с кислород (вследствие на фотосинтезата на растенията). Това, от своя страна, е заплаха за възникване на пожари, съобщава The Los Angeles Times.

Учените са стигнали до извода, че за доставяне на товари до Марс ще са необходими прекалено много стартове на ракети, както и последващите доставки на резервни части ще доведат разходите до астрономически суми. Съобщават се и други аргументи, изводът от които е следният – съществуващите технологии не позволяват да започне колонизацията на Марс преди 2030 година (като първите преселенци е възможно да излетят през 2022 година), съгласно плановете на инициаторите на програмата Mars One.

Източник: http://tech.onliner.by/2014/10/15/settlers

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание