ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – Останаха само 4 реактора в работа

30.01.2012


  През миналата седмица две компании оператори на АЕЦ съобщиха за спиране на енергоблокове за планови ППР.

 TEPCOсъобщи в началото на седмицата за спирането на още един реактор в АЕЦ „Касивадзаки-Карива“, разположена в префектурата Ниигата, предаде телевизия NHK.

 След спирането на петия реактор, остана само един енергоблок, осигуряващ енергия за целия столичен окръг на Япония.

 Други два реактора на тази АЕЦ бяха спрени още през миналата година за ППР. От септември 2011 г. ТЕРСО провежда стрес-тестове на тези реактори. По време на проверките трябва да се установи доколко централата е способна да издържи в условията на повреди на различните видове оборудване, дължащи се на силно земетресение и цунами. Симулирани са 60 стресови ситуации, при които силата на земетресението и цунамито надвишава проектните стойности. Резултатите от стрес-тестовете на първи и седми блок на централата са представени на съответните органи през този месец.

 В петък, компанията-оператор на разположената в Западна Япония АЕЦ “Симане” Chugoku Electric Power Company спря за ППР втори блок на централата, съобщи телевизионния канал NHK. Първи блок на АЕЦ “Симане” беше спрян по рано също за ППР. Така всички мощности на компанията вече са спрени.

 По този начин броят на действащите реактори в Япония за първи път след 1977 г. намаля от 54 до 4.

 Сега на цялата територия на японския архипелаг не работят 94% от ядрените енергоблокове.

 Част от реакторите така и не възобновиха работа след аварийните спирания по време на земетресенията.

На други, на които още преди стихийното бедствие беше започнал ППР, не могат да възстановят работата си заради необходимостта от провеждане на стрес-тестове по искане на правителството и поради съпротивата на местните власти.

 

 Източник: РИА Новости

 

 

30.01.2012

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари