ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия ще изпълнява всичките си задължения по Международния проект ITER

14.10.2014

На откритата на 13 октомври 2014 г., в Санкт Петербург XXV Международна конференция за енергията на термоядрения синтез (FEC 2014), заместник генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Вячеслав Першуков отбеляза, че санкциите срещу Русия не са се отразили на участието й в международния проект за създаване на международния експериментален реактор ITER.

 

Першуков отбеляза, че сегашната политическа ситуация не е оказала влияние върху задълженията на Русия по проекта.  „Русия е изпълнявала, изпълнява и ще изпълнява своите международни задължения по международния инженерно-изследователски проект ITER.

Мога да уверя обществеността, че в бюджета 2015-2017 г. не сме правили промени по проекта ITER за намаляване на средствата“, заяви Першуков.

По думите му, през настоящата година участието на Русия в проекта е било на стойност около 5 милиарда рубли. Першуков отбеляза, че бюджетът на всяка държава-участник в проекта е плаващ и всяка година зависи от оборудването, което конкретната страна доставя за проекта. „Науката е извън политиката. Ние отстояваме тази позиция“, заяви той.

Русия за пръв път в съвременната си история е домакин на Международна конференция за енергията на термоядрения синтез. Форумът се провежда два пъти в годината под егидата на Международната агенция по атомна енергия и е трибуна за обсъждане на перспективите на проучванията в областта на термоядрената енергетика. Организаторите на настоящата конференция са МААЕ, правителството на Русия и „Росатом“. В работата на форума ще участват представители на 43 държави.

 

Справка

ITER е международен токамаков инженерно-изследователски проект, създаден с цел да докаже научната състоятелност и технологичната осъществимост на термоядрен реактор в естествен мащаб.

Първоначално наименованието ITER е образувано като съкращение от английското название International Thermonuclear Experimental Reactor (международен експериментален термоядрен реактор). Понастоящем то официално не се счита за абревиатура на израза, а се свързва с латинската дума iter (път).

Очаква се ITER да бъде експериментална стъпка между днешните учения в плазмената физика и бъдещите енергопроизвеждащи плазмени електроцентрали. Той ще бъде изграден на базата на проведените изследвания върху други подобни устройства, каквито са DIII-D, EAST, TFTR, JET, JT-60, и T-15, и ще бъде значително по-мащабен от всяко едно от тях. В ITER участват седем страни: Европейски съюз, Индия, Китай, Русия, САЩ, Южна Корея и Япония.

На 21 ноември 2006 г. седемте страни, участващи в реализацията на проекта, сключват договор за финансирането на проекта. Програмата предвижда 30-годишна продължителност на проекта, като 10 от тях ще бъдат за изграждането му и 20 години експлоатационен период. Цената му се определя приблизително на 10 млрд. евро, което го прави един от най-големите модерни научно-технически мегапроекти.

ITER ще бъде разположен в научноизследователския център Кадараш (Cadarache), Югоизточна Франция. Технически проектът е готов за започване на изграждането му и първоначалното пускане в експлоатация се очаква през 2016 г.

Проектиран е да генерира около 500 MW (500 млн. вата) мощност от синтез, поддържана до 500 сек. (в сравнение с пиковата мощност на JET от 16 MW за по-малко от секунда) чрез изгаряне на 0,5 грама. смес на деутерий и тритий в реакторната камера с обем ~840 m3. Бъдещата термоядрена централа ще има около 3000-4000 MW топлинна мощност. ITER ще произвежда чиста енергия под формата на топлина, като проектът не предвижда произвежданата топлина да се използва за добиване на електроенергия.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари