ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пускането на ITER може да бъде отложено с две-три години

14.10.2014

Пускането на международния термоядрен експериментален реактор (ITER), който се строи във френския град Кадараш, може отново да бъде отложено с 2-3 години.

 

Това съобщи за ТАСС ръководителят на проектния офис „ИТЭР-Россия“ Анатолий Красильников.

По-рано имаше съобщения, че се планира получаването на първата плазма в установката за 2018 година, след това сроковете бяха преместени за 2020 година. Началото на постоянна работа с плазмата по-рано беше планирано за 2027 година.

“Сега има план за реализиране на проекта, според който първата плазма в реактора да бъде получена в края на 2020 година. Но този план беше разработен преди години, а до този момент все още не всички страни са организирали промишлено производство на компонентите за ITER”, – отбеляза Красильников.

Сред страните, които изостават от графика повече от другите Красильников посочи САЩ, а също така Европейския Съюз.

“Сега се създаде такава ситуация, когато ние разбираме, че през 2020 година няма да успеем да получим първата плазма, а колко дълго ще бъде забавянето, сега ми е трудно да определя. По-скоро това ще бъдат няколко години. Мисля, че става дума за две-три”, – съобщи ръководителят на руския ITER.

Той добави, че окончателният график ще бъде утвърден през ноември в рамките на съвета на ITER, койтоще се проведе в Кадараш.

Според думите на Красильников, най точно изпълняват задълженията си в рамките на проекта РФ, Южна Корея и Япония.

“Ние за всяка система (виж илюстрацията) изпреварваме графика в сравнение с останалите участници в проекта”, – каза той.

“В този смисъл Русия е един от лидерите. Към групата на не-изоставащите държави аз бих причислил Южна Корея, Япония и може би Китай. Въпреки, че там има определено изоставане, което ме тревожи”.

Източник: ИТАР-ТАСС

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание