ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – Westinghouse предлага частично да финансира строителството на нови блокове с AP-1000

13.10.2014

Компанията „Westinghouse“ е предложила на Чешката Република “частично да финансира” строителството на нови енергоблокове. Това съобщава агенция CTK.

 

Агенцията уточнява, че тази информация е потвърдил представителят на „Westinghouse“ в ЧР Павел Яник, а фактът за контактите с американската компания се потвърждава от министерствата на финансите и на промишлеността на Чешката Република.

“Мога да потвърдя, че ръководството на нашата компания е изпратило такова предложение. Ние сме готови да водим с чешкото правителство преговори за моделите на финансиране на строителството на АЕЦ, които вече се реализират при развитието на проектите АР-1000 във Великобритания и България”, – цитира агенцията думите на Павел Яник.

“Министерството на Финансите е информирало компанията „Westinghouse Electric Company“, че на ниво на министерствата е създадена работна група, която подготвя обща стратегия за по-нататъшното развитие на гражданската ядрена програма на ЧР. Тази проблематика, обаче се движи предимно от министерството на промишлеността и търговията на ЧР”, – заяви за CTK Михал Журовец от пресслужбата на министерството на финансите.

“Министерството на Промишлеността в рамките на подготовката на ядрената стратегия приветства тази информация, както и информациите от всички останали фирми, които искат да участват в развитието на ядрената ни енергетика”, – заяви Мирослав Кинчл от пресслужбата на министерството на промишлеността и търговията.

Напомняме, че в България компанията „Westinghouse“ сключи акционерно споразумение с АЕЦ “Козлодуй” за създаване на съвместно предприятие за построяване на седми блок на централата.

Във Великобритания корпорацията „Toshiba“, която е собственик на мажоритарния пакет от акциите на „Westinghouse“, придоби 60% от акциите на „NuGen“, която беше създадена за построяване на нови ядрени енергоблокове на площадката Селлафилд (Великобритания) – АЕЦ „Moorside“.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари