ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания – Ядрен експерт критикува одобряването на проекта за АЕЦ “Хинкли Пойнт”

15.10.2014

Независимият ядрен експерт Джон Лардж заяви, че при проверката за сигурността на проекта за АЕЦ “Хинкли Пойнт” са участвали експерти, които получават пенсии от EDF, което представлява конфликт на интереси.

 

Строителството на нови енергоблокове е ключова част от плана на управляващата коалиция за осигуряване на електроснабдяване в средносрочна перспектива, когато дойде време старите ТЕЦ и АЕЦ да излязат от експлоатация.

Френската държавна енергийна компания EDF планира да постави в АЕЦ в Съмърсет нови реактори от типа EPR (European pressurised reactor),които са получили одобрение от Бюрото за ядрено регулиране на Великобритания (ONR).

Но стандартите за сигурност и одобрението от регулатора на проекта за АЕЦ „Хинкли Пойнт“ се поставят под съмнение от експертите, които смятат, че строителството ще надхвърли бюджета и ще е неуспешно.

„Бюрото за ядрено регулиране е игнорирало редица проблеми в сигурността в смисъл: „въпреки че проблемът не е решен, ние смятаме, че той ще се реши, когато му дойде времето“, заяви Джон Лардж.

„Подозирам, че е имало политически натиск. Правителството правеше всичко необходимо за да обяви, че „Хинкли пойнт“ е получила одобрение през януари 2013 г“, добави той.

Източник: http://www.theguardian.com

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари