ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” проговори относно договора за ПСЕ на пети блок

10.10.2014

След като вчера след обяд и кореспондентът на БНР от Москва прочете почти дословно съобщението, което публикувах сутринта, снощи на сайта на АЕЦ “Козлодуй” се появи съобщението, което ще прочетете по-долу. Явно в безвремието след изборите комуникацията е затруднена. В какви времена живеем? Мисля, че съобщението на АЕЦ трябваше да бъде водещо в информационния поток веднага след подписването на документа. Но не би!

 

09.10.2014 ПОДПИСАХME ВАЖЕН ДОГОВОР ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА НА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА 5 ЕНЕРГОБЛОК

 

Подписан е договорът за реализиране на втори етап от проекта за продължаване на срока на експлоатация на 5 енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”.

 

Възложител по договора е българската атомна централа, а изпълнител е консорциум в състав: “Русатом сервис”, концерн “Росенергоатом” и “Електрисите дьо Франс” (EDF).

Под договора подписи положиха Димитър Ангелов – изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй”, Евгений Салков – генерален директор на “Русатом сервис”, Станислав Антипов – заместник генерален директор на концерн “Росенергоатом”, и Ноел Камарка – специален съветник към ЕDF.

Договорът е важна стъпка, която има за цел да се удължи общият срок на експлоатация на 5 блок до 60 години.

В документа са описани детайлно мерките, насочени към обосновка на продължаването на срока на експлоатация, допълнителни анализи на безопасността, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите и други.

Основната цел на договора е да се обоснове бъдещата безопасна работа на 5 енергоблок в периода на продължения срок на експлоатация.

Лицензията на блока, издадена от Агенцията за ядрено регулиране, изтича през 2017 година.

Аналогични стъпки ще бъдат предприети за 6 блок, чиято лицензия е до 2019 г.

Удължаването на ресурса на 5 и 6 блок на централата е национален приоритет и е от изключителна важност за България.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари