ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Financial Times: Енергетиката на Германия е в катастрофално състояние

10.10.2014

Енергийният пазар на Германия се намира в бедствено положение, и една от двете най-големи енергийни компании “практически е мъртва” пише The Financial Times, позовавайки се на ръководителят на най-голямата държавна енергийна компания на Франция.
Германия като цяло е много успешна, особено в автомобилостроенето, но когато става дума за енергийния пазар, “това е катастрофа”, пише вестникът.
Двете главни енергийни компании – E.On и RWE са подложени на огромен натиск. Едната от тях е практически мъртва, а другата е в крайно затруднено положение, – цитира изданието ръководителят на EDF.
Приходите на германските енергийни компании падат, доколкото страната преминава от традиционните източници на енергия към ВЕИ, а същевременно реализира програма за отказ от ядрената енергетика, отбелязва FT.
Немският енергиен концерн RWE съобщи за намаляване на приходите с 62% през август и съобщи, че има намерение да закрие няколко електроцентрали поради нарастващите разходи при производството на електроенергия.
През същия месец приходите на най-големия държавен концерн в Германия E.On са спаднали с 20% пак поради масовото използване на алтернативни енергийни източници, напомня изданието.
Източник: http://www.newsazerbaijan.ru//economic/20141009/301023514.html

Tags: ,

5 Responses to Financial Times: Енергетиката на Германия е в катастрофално състояние

 1. ‎Петър Пенчев on 10.10.2014 at 15:55

  Относно изводите в статията, се налага въпросът: Енергетиката като производствен отрасъл не включва ли и енергопроизводството от ВЕИ?

  И къде е драмата в случая, когато германците и индустрията им не са на режим на тока!
  И какво от това, че някакви си концерни фалират?!

  • Красимир Христов on 10.10.2014 at 20:20

   Уважаеми, господин Пенчев!
   Изглежда Вие четете твърде селективно моя сайт.
   Иначе, мисля, че не бихте подминали тази скорошна публикация отново за Германия: http://atominfo.bg/?p=29731.
   Моля за вашия коментар.

   • ‎Петър Пенчев on 10.10.2014 at 22:04

    Прочетох, г-н Христов. Но ще Ви отговоря с репликата на непознат от Фейсбук, написал го като коментар на моето публикуване на Вашата статия:

    Peter Prishelski Това са пълни глупости.
    В Германия на почти всяка къща има соларни панели които генерират енергия и хората печелят от това.

    А това че доставчиците на енергия не са монополисти е вярно. Вярно е и че не печелят колкото кожодерите в БГ ама пък са 30 и няколко и човек може да си избере кой да му доставя енергията. Аз съм на ЕОН и мога да ви уверя че все още не е фалирала, а и най вероятно няма да се случи.

    • Красимир Христов on 10.10.2014 at 22:24

     Господин Пенчев!
     Означава ли, че и вашето мнение за казаното от ръководителя на EDF съвпада с това на вашия почитатаел – „Това са пълни глупости“.
     Всеки мислещ човек трябва преди да прави квалификации да се опита да се сравни с този за когото говори. За последните три години откакто съществува сайта съм имал контакти с фактори в ядрената сфера от международна величина. Някои от тезите, които са споделяли не съвпадат с моите, но никога не съм си позволил да ги заклеймявам по този начин. Не познавам вашия коментатор, не знам колко е информиран, но знам от баба си, че с рогата напред не се върви.

     • ‎Петър Пенчев on 11.10.2014 at 20:38

      От Вашата статия: „масовото използване на алтернативни енергийни източници“ – за мен това е фактът, върху който аз акцентирах. И в което като историческа тенденция не виждам лошо – е, не ги мисля тези, които сега са „на входа и на изхода“ на АЕЦ“Козлодуй“. Дано по-скоро и те както в Германия техните събратя фалират чисто и просто, защото

      факт е, че … там вече няма да могат да прибират комисионни от хилядите покриви със соларни инсталации…
      Затова Р. Овч. нарича ВЕИ – „вятърничави“.

      Иначе за мен това е важната тема във Вашия сериозен сайт, уважаеми г-н Христов – а не някой как се изразил с липсата му на деликатност.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари