ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Жителите на южна Германия са заплашени от повишаване на цените на електроенергията

08.10.2014

Потребителите в Бавария и Баден-Вютемберг трябва да са готови да преглътнат повишаването на цените на електроенергията на фондовия пазар – до 10% повече в сравнение с цените в северната част на Германия. Това следва от информацията на изданието SPIEGEL на базата на изследване, направено по поръчка на Европейската Комисия.

В изследването, направено от норвежки експерти на пазара на електроенергия, е проучен въпросът – какво влияние ще има разделянето на немския пазар на северна и южна ценови зони.

Към такова разделяне ЕК, вероятно, ще подтикне Германия, ако не бъдат построени планираните два електропровода за високо напрежение, по който трябва да се транспортира електроенергията от разположените на север вятърни електроцентрали (ВяЕЦ) към южните провинции.

Причината за повишението на цените в южната зона на Германия е фактът, че нарушеното електроснабдяване, особено в Бавария, предизвиква загуби от стотици милиони евро, които се покриват от клиентите в цялата страна.

Ако не се вземат кардинални решения за транспортиране на електроенергията на юг, ситуацията ще се усложни още повече след затварянето на трите баварски АЕЦ през 2022 година.

Източник: http://www.rusverlag.de/2014/10/06/34684/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари