ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Искания за повече ток от АЕЦ на свободния пазар

28.01.2012

   Представители на индустриални потребители на енергия се оплакват, че АЕЦ „Козлодуй“ създава „изкуствен дефицит“ на свободния пазар на електроенергия. Ръководството на държавната централа отхвърля упреците с аргумента, че тя не е длъжна да осигурява 100% от количествата за свободни продажби.

   Двете позиции се сблъскаха днес на дискусия по темата, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК) и синдиката КНСБ. на срещата присъстваха и депутати и представители на енергийното министерство.

   Според председателя на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов изкуственият дефицит се дължи на факта, че през декември атомната централа е ограничила количествата, предлагани на търговете, до 250 мегавата.  „Този пазар ще нараства с излизането на него и на малки и средни предприятия, не виждам как те ще оцелеят щом големите предприятия не могат да се справят, “ каза той, цитиран от БТА.

   По закон АЕЦ „Козлодуй“ няма задължение да снабдява 100% от свободния пазар на ток в страната, но го прави под натиска на търговците и индустрията, отговори Мартин Тафров, директор „Продажба на електроенергия“ в атомната централа, цитиран от държавната агенция. Той уточни, че след като централата покрие квотата за регулирания пазар, определена от ДКЕВР, останалата произведена енергия е за свободния пазар.

   Тафров отбеляза, че евтината енергия от централата, която НЕК купува под себестойността, би трябвало да отива за защитените битови потребители – „нашите родители и баби и дядовци,“. Той поиска НЕК и ЕСО да се отчетат дали наистина става така или електроенергията се изнася.

   Според члена на съвета на директорите на „Стомана Индъстри“ Антон Петров българското правителство обръща повече внимание на производството и износа на електронергия, отколкото да предприема стъпки за защита на българската индустрия“.

    Депутатът Валентин Николов (ГЕРБ), който е и заместник-председател на парламентарната комисия по икономическа политика,  изрази мнение, че преди да се изнася от страната, трябва да е задоволено вътрешното потребление както за защитените потребители, така и за индустрията. Той увери, че с промените в Закона за енергетиката ще бъдат дадени дадат допълнителни правомощия на ДКЕВР, за да може регулаторът да получава информация и да следи търговията на електроенергия и на свободния пазар.

   КНСБ съобщи след края на дискусията, че разговорите по темата ще продължат във вторник в Министерството на икономиката и енергетиката.

 Източник: dnevnik.bg

бел. ред. Мартин Тафров е участвал в управлението на Енерджи маркет-АД преди заемането на директорския пост в АЕЦ, син на Данаил Тафров – бивш шеф на НЕК

28.01.2012

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари