ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия ще произведе през тази година първата партида собствен берилий

03.10.2014

Учените от Томския политехнически университет (ТПУ) о ОАО „Сибирский химический комбинат“ (СХК, предприятие на “Росатом”) разработват технология за собствено производство на стратегически важния метал берилий.

 

Първият образец ще бъде получен до края на 2014 година, съобщи за РИА Новости ректорът на ТПУ по научната работа Александр Дьяченко.

“Първите около сто грама ще произведем в края на тази година – това ще бъдат първите в РФ, а до 2020 година е планирано стартирането на промишлено производство”, – разказа Дьянченко.

Според думите му, през миналата година ТПУ е спечелила конкурс на Министерството на промишлеността на РФ и е получил 150 милиона рубли за разработване на технология за производство на метален берилий – от преработването на суровината до получаване на слитъци.

Оптимална площадка за организиране на такова производство представлява СХК, добави Дьянченко.

В близките години учените планират да използват суровина от резерва, но разчитат в бъдеще на суровина от Ермаковското находище в Бурятия, отбеляза Дьянченко.

Берилият е рядък метал, притежаващ съчетание от физични и механични свойства, които го правят подходящ за широко използване. Той намира приложение в много отрасли. Този метал е необходим за ядрената и аерокосмическата промишленост, използва се и в производството на телекомуникационно оборудване.

Сега потребностите на Русия от берилий се задоволяват чрез внос. В света този метал се произвежда в САЩ, Китай и Казахстан.

Източник: http://www.amic.ru/news/283393/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари