ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ростовска АЕЦ – последни изпитания на реактора и оборудването преди физическия пуск на трети блок

02.10.2014

На трети блок на Ростовската АЕЦ се извършва гореща обкатка (ГО) на реактора и оборудването по първи и втори контур.

 

Успешното завършване на операциите ще означава пълна готовност на енергоблока за започване на етапа “физически пуск”, тоест зареждане на активната зона (АЗ) на реактора с топлоотделящи сборки ядрено гориво (горивни касети).

“Предстои голям комплекс от топло-хидравлични изпитания, при изпълнението на които ще бъде потвърдена готовността на енергоблока за физическия пуск”, – отбеляза главният инженер на Ростовската АЕЦ Алексей Жуков.

В рамките на този мащабен технологичен процес, най-важният на етапа на пусково-наладъчните работи (ПНР), представителите на изпълнителските организации и експлоатационният персонал на централата ще изпълнят целия комплекс от предпускови изпитания.

Ще бъдат изпробвани системите за защита на първи и втори контур по превишаване на налягането и направени изпитания на главните циркулационни помпи (ГЦП) при горещи параметри на реакторната установка (РУ); ще бъдат проверени системите за електрозахранване собствени нужди при режими на прекъсване и на пълно обезточване на оборудването на енергоблока.

Освен това, ще бъде извършена комплексна проверка на системите за управление и защита на реакторната установка. Изпитанията ще се извършват при работни параметри – налягане в първи контур 160 kgf/cm2 и температура 280 оС.

След завършване на ГО в съответствие с програмата за подготовка на енергоблока за физически пуск ще бъде извършена ревизия на основното оборудване по първи и втори контур на енергоблока.

Източник: http://www.rosenergoatom.ru/journalist/news/1f9bcd8045a6930c8e27cee6337914b1#

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари