ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и Казахстан инициираха проект за междуправителствено споразумение за строителство и експлоатация на атомна електроцентрала

02.10.2014

На 30 септември в Атърау в рамките на XI Форум за междурегионално сътрудничество между Казахстан и Русия бе иницииран проект за междуправителствено споразумение за строителство и експлоатация на атомна електроцентрала в Казахстан.

Проектът бе подписан от генералния директор на „Росатом“ Сергей Кириенко и министъра на енергетиката на Казахстан Владимир Школьник.

Проектът за споразумение включва строителството на атомната електроцентрала. Площадката, мощността и сроковете на строителството ще бъдат определени в договора. В проекта се предвижда извършване на дейности от преддоговорния период с цел определяне на техническите, финансовите и икономическите показатели на проекта, анализ на инфраструктурата и план за развитието й, подготовка на договорите и другите документи за реализиране на проекта за строителството на АЕЦ. Преддоговорният период включва и получаване на необходимите лицензи и разрешения за започване на строителството на АЕЦ, проектно-проучвателни работи, разработка на работна документация.

Проектът предвижда и сътрудничество за създаване на съответната нормативна уредба, обучение на персонала, както и извеждането на централата от експлоатация. Освен това страните изразиха намерението си заедно да разглеждат въпросите за продажбата на електроенергията, произвеждана от АЕЦ.

По-рано, в края на май тази година, Русия и Казахстан подписаха Меморандум за разбирателство и за сътрудничество при строителството на АЕЦ. Проектът предвижда централа с реактори тип ВВЕР с мощност от 300 до 1200 МВт. Според документа страните ще си сътрудничат при осигуряването на ядреното гориво за АЕЦ с възможност да го произвеждат съвместно или да произвеждат негови компоненти на територията на Казахстан.

На 23 септември 2014 г. в рамките на 58-ата Генерална конференция на МААЕ във Виена „Росатом“ и „НАК „Казатопром“ подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество за популяризиране на ядрената енергетика. Руската и казахстанската компании решиха да обединят усилията си за популяризиране на ядрената енергетика и съвременните ядрени технологии в Република Казахстан.

Страните ще разработват учебно-методически материали и ще реализират съвместни програми за мотивиране на младите хора да изберат средно и висше образование по специалности, необходими в сферата на ядрената енергетика и промишленост. Важен пункт от Меморандума стана споразумението да се създаде Информационен център за ядрена енергия към Двореца на учениците в град Астана. Планира се центърът да бъде открит от „Росатом“ догодина.

Основните му задачи ще бъдат информиране на населението по темите, свързани с използването на ядрената енергия, популяризиране на руските ядрени технологии и техническо образование, популяризиране на естествените науки. Целевата аудитория на Центъра са ученици, студенти, педагози, представители на държавните институции, обществени и екологични организации, представители на медиите.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари