ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Добивът на уран в Украйна е бил спрян за месец поради военните действия

30.09.2014

Поради спиране на доставките на химически суровини и взривни материали вследствие на военните действия украинските рудници и преработващи предприятия на уранодобива са спрели работа за месец.

 

Това съобщи в изказването си на ХII Международен енергиен форум, генералният директор на ГП „Восточный горно-обогатительный комбинат“ Александр Сорокин, предава „Укринформ“.

“Във връзка със ситуацията на територията на Украйна, имаше прекъсвания на доставките на суровина. Както стана ясно, химическите реагенти, които са много важни за урановите предприятия, се произвеждат на изток. Взривните вещества се произвеждат в Луганска област.Това предизвика сериозни проблеми – спиране на работата на урановите рудници и на завода за преработване на уран. Фактически за месец работата беше спряна”, – каза той.

През последния месец производството беше възстановено благодарение организирането на доставките на дефицитните суровини от Китай.

“Все пак ние решаваме този проблем, намираме взрив. Химическите реагенти купуваме частично от Китай”, -добави Сорокин.

Според думите му и до сега предприятията, които произвеждат химически реагенти, конкретно амониев карбонат, в Украйна не функционират. По този начин уранодобива стана зависим от вноса, което се отразява негативно на рентабилността на производството.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19