ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Концентрацията на парникови газове в атмосферата удари 30 годишен рекорд

30.09.2014

През 2013 година концентрацията на парникови газове в атмосферата и увеличаването на киселинността на световния океан достигнаха рекордни стойности.

 

Това съобщава Agence France-Presse позовавайки се на ежегодния доклад на Световната метеорологична организация (СМО).

Концентрацията на CO2 (именно това вещество е считано за главен виновник за глобалното затопляне) в атмосферата се е увеличила през 2013 година до 396 частици/милион. За реперна точка по този показател се счита 1750 година – 142 частици/милион. От 2012 до 2013 година концентрацията на СО2 се е увеличила с 2,9 частици/милион – най-големият годишен скок след 1983 година. Освен това, радиационното загряване на атмосферата (затоплянето, свързано с парниковите газове) от 1990 до 2013 година се увеличило с 34%.

Една четвърт от всичките емисии на парникови газове се поглъщат от световния океан, още четвърт поглъща биосферата, което в известна степен смекчава последствията от този процес за атмосферата. Обаче това да се нарече безопасно не бива: въглеродният двуокис увеличава киселинността на водата, което се отразява негативно на морските екосистеми.

По-нататък ситуацията само ще се влошава, предупреждава ръководителят на СМО Мишел Жарро. “Емисиите от въглероден двуокис в миналото, сега и в бъдеще ще оказват съвкупно въздействие и върху глобалното затопляне и върху повишаването на киселинността на океаните. Няма как да се променят физичните закони”, – отбелязва Жарро.

Глобалното затопляне – това е повишаване на средната температура на климатичната система на Земята. От началото на миналия век средната температура на въздуха се е увеличила с 0,74 °С, като около 60% от този ръст е реализиран след 1980 година. Започвайки от средата на ХХ век, в средите на учените и политиците се спори за това, доколко този процес се влияе от човешката дейност.

Съгласно Четвъртия оценъчен доклад на Междуправителствената група от експерти по измененията на климата към ООН, антропогенният характер на глобалното затопляне се счита за доказан с вероятност от 90%.

Източник: http://publicatom.ru/blog/ecoblog/7843.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари