ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse не планира да купува акции на “Энергоатом”

02.10.2014

Американската енергийна компания Westinghouse няма да участва като акционер в НАЭК “Энергоатом”.

 

Това съобщи в изказването си на ХІI Международен енергиен форум президентът на Westinghouse (WH) за страните от Европа, Близкия Изток и Африка Ив. Браше, съобщава Укринформ.

“Дали Westinghouse ще купува акции на “Энергоатом”, – отговорът е по-скоро не. Нашата работа е да продаваме гориво за реакторите, а не да произвеждаме топлинна енергия от него. Това е съвсем друг процес. Да купуваме акции на “Энергоатом” просто затова – да произвеждаме електроенергия – не планираме. Аз мисля, че ние нямаме достатъчно (излишни – б.р.) пари за това”, – каза той.

Според думите на Браше, основните приходи на компанията са от продажбата на свежо ядрено гориво и от участието и в съоръжаване на ядрени обекти.

“Стратегията на WH не е да се превръща в междинно звено, или да купува част от определено предприятие. Единственият случай в нашата практика беше във Великобритания, където ние сме акционери в някои предприятия просто по време на строителството им”, – отбеляза ръководителят на Westinghouse.

Същевременно Браше отбеляза, че компанията е готова да вземе участие в строителството на нови ядрени енергоблокове на украинските АЕЦ.

“Ако тук, в Украйна, или на друго място се появи предложение за строителство на нов енергоблок, където няма да има рискове по време на строителството, WH е готова да инвестира. Ние сме се заели с това в европейските страни, по-специално във Великобритания и България”, – обясни той.

Всъщност, президентът на Westinghouse не изключи участие на компанията в съоръжаването на 3 и 4 блок на Ровненската АЕЦ. “Ако ни поканят и ни бъдат предоставени съответните условия за сигурност и ни бъде осигурена техническа възможност, защо да не стане?”, – добави Браше.

Да напомним, че в края на август в СМИ се появи информация за това, че Westinghouse обсъжда възможността за купуване на акции на Энергоатом, ако бъде приватизиран.

На 26 август Министерският съвет на Украйна изпрати във Върховната Рада законопроект с предложение за частична приватизация на компаниите “Энергоатом”, “Турбоатом” и “Заря-Машпроект”.

Източник: http://gard.mk.ua/ru/westinghouse-ne-planuye-kupuvati-energoatom/

Tags: , ,

One Response to Westinghouse не планира да купува акции на “Энергоатом”

  1. Сергей Смирнов on 02.10.2014 at 10:10

    Сама по себе эта статья просто забавна. Особенно интересен данный фрагмент интервью (или мыслей журналиста):“Всъщност, президентът на Westinghouse не изключи участие на компанията в съоръжаването на 3 и 4 блок на Ровненската АЕЦ.“

    История Ровенской АЭС: http://www.rnpp.rv.ua/history-build.html

    Сотрудники РАЭС то хоть знают, что блоков, на которых они работают – №№ 3,4, не существует?

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари