ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Горивната компания ТВЕЛ, част от „Росатом“, пуска ново нитридно гориво за реактор с бързи неутрони БН-600

27.09.2014

Руската горивна компания ТВЭЛ, част от държавната корпорация „Росатом“, пуска експериментално ново нитридно гориво за реакторите с бързи неутрони БН-600.

В химико-металургичния завод „Сибирски химически комбинат“ на „Росатом“, бяха проведени приемо-предавателни изследвания на първата пълномащабна горивна сборка ТВС-4 с нитридно гориво, съобщи генералният директор на „Сибирски химически комбинат“ Сергей Точилин.

Предвижда се сборката да бъде заредена в реактора с бързи неутрони БН-600 в трети блок на Белоярската АЕЦ. Това е важна крачка, която ще позволи вземането на решение за възможността за използване на нитридно гориво в реакторите от ново поколение, убедени са експертите от ТВЕЛ.

„Първата пълномащабна сборка за реактора БН-600 е стъпка към създаването на затворен горивен цикъл в реакторите с бързи неутрони“, отбеляза председателят на приемо-предавателната комисия, главният технолог на проекта „Пробив“ Владимир Троянов.

Комисията е направила всестранен оглед на новото изделие, като по оценка на членовете на комисията, то е изпълнено висококачествено.

Генералният директор на „Сибирски химически комбинат“ Сергей Точилин заяви, че пускането на сборката е историческо събитие за Русия. „Изделието е уникално и няма аналог в света. Създаването на ТВС-4 е ключов етап в осигуряването на гориво за реакторите с бързи неутрони, в които е бъдещето на съвременната ядрена енергетика.“

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари