ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Българинът Янко Янев заедно с австрийски колега създаде Център за ядрени компетенции във Виена

27.09.2014

Презентацията за откриване на центъра за ядрени компетенции се състоя на 25 септември по време на 58-та сесия на генералната конференция на МААЕ.

 

На презентацията, преминала под лозунга  “Never, never surrender“ (Никога, никога не се предавай), присъстваха представители на организации от ядрения сектор, от австрийски правителствени организации, образователни институти и МААЕ.

“Заедно винаги можем да направим повече, отколкото по отделно. Ние искаме да съхраним ядрените компетенции, и затова се обединяваме”, – казваха участниците в заседанието.

Ядреният експерт, специалистът в ядрения отрасъл – това е уникална стока. Не трябва да се допуска неговите знания и опит да се изгубят. Не бива също да допусне така, че политическите, социалните, икономическите или други причини да бъдат преграда между ядрените специалисти от различните страни. От тези съображения са се ръководили създателите на виенския център.

Защо центърът се формира точно във Виена? Както се шегуваха на презентацията, защото там правят най-хубавото кафе на света, а ядрените изследвания без кафе са немислими. В действителност, Виена отдавна се е превърнала в световен център за ядрени дискусии, засягащи всички аспекти на усвояването на ядрената енергия от технологията до политиката.

Интерес за участие в работата на центъра, който получи название VINCC – Виенски международен център за ядрени компетенции – проявяват специалисти от много държави. Например, очаква се активно участие на индийски ядрени спсциалисти.

От руските потенциални участници специално трябва да се посочи „Национальный исследовательский ядерный университет «МИФИ»“ който на презентацията беше представен от голяма делегация начело с неговия ректор Михаил Стриханов.

“Добре е, когато старите приятели и колеги намират нови форми на работа за общата цел създаване и подържане на ядрените компетенции. Много е приятно, че се създава такъв център”, – съобщи пред кореспондентите на AtomInfo.Ru и AtomInfo.Bg заместникът на генералния директор на МААЕ Александр Бычков. Той изрази съжаление, че засега няма възможност лично да се присъедини към тази дейност.

“Времето за създаване на нашата организация дойде. Съхраняването на ядрените компетенции е едно от главните предизвикателства на нашето време. Трябва да се обединят усилията в глобален мащаб, защото никой сега не е в състояние да построи самостоятелно ядрен обект, винаги е необходимо и се приветства кооперирането”, – каза българският експерт Янко Янев и съучредител на VINCC в разговор с нашите кореспонденти.

“Ако съберем ядрените компетенции в единен юмрук, тогава никога няма да ги загубим”, – счита Янев.

Янко Янев поясни, че центърът VINCC е обществена организация с отворено членство. Сега завършват юридическите процедури, свързани с регистрацията на новата асоциация в австрийските държавни органи. Очаква се пълноценното откриване на центъра да стане възможно след 15-20 дни.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19