ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В САЩ са създали безопасна ядрена батерия

28.09.2014

Изследователи от университета в Мисури, САЩ, са създали компактна ядрена батерия на водна основа.

 

Ефективността и продължителността на работата на новата батерия превишава стотици пъти показателите на обикновените батерии.

В новия захранващ източник се използва радиоактивният изотоп Sr90 за повишаване на ефективността на електрохимичната генерация на електроенергия в разтвор на водна основа. Като катализатор за разлагането на водата се използва електрод на базата на наноструктура от титанов двуокис (TiO2).

По този начин, когато β-излъчването преминава през наноструктурата от TiO2 в него се образуват електронно-дупчести двойки, които създават поток от електрони и като резултат – електрически ток.

Бета-излъчването от стронциевия източник благодарение на своята способност да ускорява химичните реакции с въвличане на радикали и електрони от по-високо енергийно ниво представлява ефективен способ за получаване на продължително работещ източник на електроенергия.

В перспектива батериите на водна основа могат да се превърнат в подходяща алтернатива на слънчевите батерии и надежден източник на енергия с ниско ниво на замърсяване.

Изследователите отбелязват, че новите батерии са безопасни за човека.

Източник:http://www.nature.com/srep/2014/140611/srep05249/full/srep05249.html

Tags: ,

One Response to В САЩ са създали безопасна ядрена батерия

  1. Ивайло Петров on 28.09.2014 at 10:17

    Интересноо……, а как се утилизират такива батерии? ;)

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари