ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и Йордания подписаха споразумение за разработване на проект за АЕЦ с обща инсталирана мощност 2000 MW

24.09.2014

На 22 септември 2014 г., в рамките на 58-та генерална конференция на Международната конференция на Международна агенция за атомна енергия  (МААЕ) във Виена, генералният директор на „Русатом Овърсиз“ (дъщерна структура на държавната корпорация „Росатом“) Джумарт Алиев и председателят на комисията по ядрена енергетика на Йордания Халед Тукан подписаха Споразумение за разработване на проект за атомна електроцентрала в провинция Зарка в Централна Йордания.

Документът определя задълженията на страните по отношение на реализацията на първия етап от изграждането на АЕЦ с два енергоблока с обща инсталирана мощност 2000 MW. До 2 години се очаква подписаното споразумение да се превърне в договор за оборудване на атомната централа.

„Споразумението предвижда разработване на схема за водоохлаждане, технико-икономическа обосновка, оценка на площадка, разработване на оценка за въздействието върху околната среда. Тези дейности трябва да приключат в срок между 24 и 30 месеца, като за пълното им изпълнение заплаща правителството на Йордания. „Русатом Овърсиз“ може да вземе участие и в други изследвания, но цитираните четири активности могат да бъдат извършени само от руски специалисти, тъй като са пряко свързани с технологията“, коментира доктор Халед Тукан.

„Това не е просто отделен предварителен стадий, а работа, която във всички случаи трябва да се извърши при изграждането на една атомна електроцентрала. Смятам, че е голямо постижение фактът, че руските и йорданските специалисти заедно са открили подходяща площадка за изграждането на централата, с ниско ниво на сеизмичност, с благоприятни геологически условия. Правителството на Йордания успя да намери решение и за обезпечаването на водната станция. Направихме анализ и можем да потвърдим, че това е напълно изпълним начин за осигуряване на вода“, сподели генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко.

„Освен това, йорданското правителство взе правилно и съвременно решение за финансирането на централата, като я оставя открита за инвеститори, включително и чуждестранни. Ние също сме готови да участваме като инвеститор, не само като инженерингова компания. Не претендираме за контролния пакет акции, тъй като това е йорданска централа и трябва да се контролира от Йордания“, добави Сергей Кириенко.

Източник: The State Atomic Energy Corporation ROSATOM;

Tags: , ,

2 Responses to Русия и Йордания подписаха споразумение за разработване на проект за АЕЦ с обща инсталирана мощност 2000 MW

  1. Момчил on 24.09.2014 at 17:07

    Тук таме пише два реактора AES 92. Може да се намери отново пазар за беленското оборудване.

  2. TSO on 24.09.2014 at 21:22

    Много от новите клиенти на Росатом желаят да закупят именно ВВЭР-1000. Залагат на проверена във времето технология, лесен достъп до добре подготвен експлоатационен и ремонтен персонал и т.н.

    Отделно, че последните световни концепции по безопасност ще търсят баланс между гаранциите за невъзникване на експлоатационно събитие и гарантирането на реално действащи мерки по защита на населението при евентуално възникване на такова събитие.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари