ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ехо от конференцията на МААЕ – Очаква се до края на месеца Япония да рестартира 4 енергоблока?

23.09.2014

Япония ще възстанови работата на своите АЕЦ след като бъде потвърдено съответствието им с новите норми за безопасност.

 

Това съобщи вчера министърът на научната и технологична политика на Япония Шуничи Ямагучи.

“Японските АЕЦ, които в момента са спрени, ще възстановят работа, когато националният регулатор NRA потвърди съответствието им с новите правила за безопасност”, – заяви Ямагучи, в изказването си в понеделник на 58-та генерална конференция на МААЕ.

Според думите на министъра, ликвидацията на последствията от аварията (ЛПА) на АЕЦ “Фукушима-1” е едно от главните направления на действия на правителството в тази област. Правителството е формулирало тактиката за работа по управлението на замърсените води въз основа на 780 предложения, които са получени както в Япония, така и от чужбина.

“Правителството ще продължи координираните усилия по проблема с радиоактивната вода”, – съобщи Ямагучи.

Според думите му, относно работата по авариралите блокове, сега се работи по извличането на горивните касети от БОК на четвърти блок. “Вече е свършена повече от 80% от работата. Разчитаме да довършим тази дейност до края на тази година”, – каза министърът.

В резултат на свършената работа, през април тази година за първи път бяха отменени заповедите за евакуация в някой райони на бедствието.

“Работата по ЛПА на АЕЦ “Фукушима-1” е безпрецедентна по своята сложност и изисква колосална работа по мобилизацията на технологиите, знанията и опита, както в Япония, така и от чужбина”, – каза министърът.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари