ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Богомил Манчев: Проектът за АЕЦ “Белене” все още може да се продаде

21.09.2014

Проектът за АЕЦ “Белене” все още може да се продаде.

 

Това коментира в предаването “Лице в лице” по БТВ председателят на “Риск инженеринг” Богомил Манчев.

По думите на Манчев има инвеститори, които са готови да купят проекта, заедно с всички етапи на лицензиране през които той е преминал.

При това за довършването на АЕЦ “Белене” няма да са необходими нито държавни гаранции, нито дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията, тъй като ще има компании, които ще са съгласни да купуват директно от централата електроенергия.

“Уестингхаус” е много голяма, високо технологична компания, но проектите за АЕЦ “Белене” и за 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” не трябва да се бъркат.

Изграждането на двата проекта не трябва да става едновременно, обясни Манчев. Припомняме, че той винаги е отстоявал тази позиция.

В подкрепа на думите си Манчев обясни, че АЕЦ “Белене” е преминал всички етапи на лицензиране, докато при 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” предстои лицензиране на площадка, а след това на технология. Освен това според изчисленията му цената на двата блока в АЕЦ “Белене” заедно с ескалацията ще стигне до 10 млрд.евро, докато цената само за един блок в АЕЦ “Козлодуй” заедно с ескалацията ще е в рамките на 12-14 млрд.евро.

По думите му АЕЦ “Белене” все още е на най-напреднало технологично ниво от всички проекти за строителство на ядрени централи.За съжаление обаче ние не знаем как да правим големи проекти, коментира в заключение бизнесменът.

В отговор на въпрос за увеличението на цените на тока, Манчев коментира, че това е правилно. Когато цената стигне 17 цента, тогава ще е приблизително вярна, каза той.

Бизнесменът коментира и, че в резултат на свития бизнес и преследването спрямо него, компанията вече е успяла почти да изнесе бизнесът си извън България. Работим по проекти в Украйна, Армения, съседна Турция, каза той.

Източник: http://3e-news.net/

Б.Р. Още много интересни неща ще научите от записа на интервюто: http://btvnews.bg/article/bulgaria/ikonomika/vlijatelen-v-minalo-vreme-opital-da-vzeme-biznesa-na-bogomil-manchev.html  Не го подминавайте, струва си.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари