ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На НВАЕЦ-2 започна монтажът на куполната част на системата за безопасност

28.09.2014

На купола на зданието на ядрения остров на първи блок е монтиран първият елемент на системата за пасивно отвеждане на топлината (СПОТ).

 

СПОТ се отнася към пасивните системи за безопасност на атомната електроцентрала.

При пълно обезточване СПОТ е призвана да осигури продължително отвеждане в атмосферата на топлината от активната зона на реактора.

Принципът на работа на системата се основава на естествената циркулация: атмосферният въздух (охлаждащата субстанция), попадайки в топлообменниците се нагрява, по въздухопроводите се издига в изходния колектор, разположен на върха на купола, откъдето се връща в атмосферата.

Първият елемент на куполната част на СПОТ – конструкцията на изходния колектор – беше монтиран на щатното място на купола на външната защитна черупка на зданието на реактора (кота +61,7).

Конструкцията представлява обемен метален цилиндър (маса – 180 тона, диаметър – около 25 метра и височина – 13 метра).

Елементите на куполната част на СПОТ са произведени в цеха за металоконструкции на НВАЕЦ-2, укрупняването на конструкцията е извършено непосредствено на строителната площадка.

За тиражиране на опита по производството и сглобяването на “укрупнения модул” на металната конструкция на куполната част на СПОТ на строителните площадки на АЕЦ  е бил открит ПСР-проект.

Благодарение на използването на специална форма-заготовка (кондуктор), срокът за произвеждане на нестандартната обемна конструкция, каквото е помещението на колектора на СПОТ, е бил съкратен от 45 на 25 дни. Оптимизацията на производството е направена при безусловно запазване на качеството на дейностите.

Източник: Управление коммуникаций ОАО Атомэнергопроект

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19