ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия съди България за прекратяване на строителството на АЕЦ Белене

19.09.2014

На 15 септември арбитражният съд в Женева проведе първото си заседание по мега-делото за прекратяване от България на строителството на АЕЦ “Белене”.

 

Руската държавна компания «Атомстройэкспорт» заведе иск срещу Националната електрическа компания (НЕК) за 1 милиард евро, съобщава вестник “Преса”.

Първоначално през 2011 година руската компания подаде иск в Международния арбитражен съд в Париж за 58 милиона евро. В отговор на това НЕК подаде контраиск в арбитражния съд в Женева за 61 милиона евро.

Окончателно отношенията между двете компании се влошиха след като през март 2012 година правителството и Народното събрание на България взеха решение за прекратяване на строителството на АЕЦ “Белене”.

В кая на краищата, двете арбитражни дела бяха обединени в едно, а претенциите на двете страни ще се разглеждат заедно.

Решението на съда може да бъде взето още до края на този месец, считат някой български експерти. Интересите на НЕК в съда защитава адвокатската компания White & Case.

Месеци наред арбитражното дело относно АЕЦ “Белене”беше повод за политически нападки в България. А бившият премиер Пламен Орешарски в началото на своето управление заяви, че, според него, за България ще бъде по-изгодно да построи АЕЦ “Белене”, отколкото да се съди, но призова да не се бърза с окончателното решение.

През септември миналата година тогавашният министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че се е разпоредил да продължи плащането на хонорар на White & Case,, който беше спрян от предишното служебно правителство.

Защитата на НЕК може да бъде затруднена и поради подписаното от България акционерно споразумение между АЕЦ “Козлодуй” и американската компания Westinghouse за изграждане на седми блок на атомната електроцентрала.

Новият проект обезсилва аргументите на България за това, че тя се е отказала от АЕЦ “Белене” поради отсъствието на чуждестранен инвеститор и наличието на свръхпроизводство на електроенергия.

От своя страна на 2 септември на първото заседание на Енергийния съвет служебният министър на икономиката и енергетиката на България Васил Щонов заяви, че допълнителните разходи на НЕК, свързани с арбитражното дело по АЕЦ “Белене”, могат да докарат компанията до банкрут.

http://www.newsbg.ru/ekonomika/100-ekonomika/9961-rossija-sudit-bolgariju-za-prekraschenie-stroitelstva-aes-belene.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари