ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Енергийната сигурност на България – 2012”

28.01.2012

 

 

  Конференцията „Енергийната сигурност на България – 2012” беше организира на 24 януари 2012 г. в София, х-л „Симона” от неправителствената екологична организация Коалиция за устойчиво развитие. Конференцията е част от инициативите по повод 40 години българско движение за устойчиво развитие и във връзка с предстоящата Среща на върха „Рио+20”.

  Устойчивото развитие на икономиката е невъзможно без развитието на ядрената енергетика, това беше лайтмотивът на изказванията на енергийните експерти.

  Няма никакво съмнение в икономическата целесъобразност и необходимост от строителството на АЕЦ “Белене”, каза председателят на българския атомен форум “Булатом”, собственик на компанията „Риск инженеринг” Богомил Манчев.

  Той повтори някои от основните изисквания и практическото им прилагане при строителството на АЕЦ “Козлодуй” и бъдещата АЕЦ “Белене”, отбелязвайки усилената пасивна защита на реакторите, която би издържала и силно земетресение и падане на голям самолет върху централата.

  “Никога не съм чул в света да е имало банкрутирала атомна електроцентрала”, – заяви Манчев, коментирайки финансовата полза от проекта.

  Той напомни, че поради повишените екологични изисквания към въглищните ТЕЦ, електроенергията става все по-скъпа. “Прогнозираните годишно около 16 милиона MWh електроенергия от АЕЦ Белене, биха стрували с 300 милиона лева по-скъпо, ако са произведени от ТЕЦ”, – пресметна е експерта.

  Предимствата на руските ядрени технологии посочи в презентацията си и експертът Иван Хиновски. Относно финанасовата страна на въпроса той е каза, че голям ядрен проект “не може да мине без дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията”.

  Като пример той посочи, че АЕЦ с 4 блока в Турция, която се строи и финансира от “Росатом”, има вече сключен договор за изкупуване на 70% от произведената електроенергия за 15 години от първите два блока, и  за същия период – на 30% от другите два блока. Периодътна експлоатация на блоковете в централата ще е минимум 60 години.

  Ръководителят на консултантската фирма  „ММС Консултинг” Димитрий Семизов направи кратка презентация за основните принципи на някои нови технологии в областта на ядрената енергетика.

 Според него бъдещето на руската ядрена енергетика е в реакторите на бързи неутрони “СВБР-100”, използващи като топлоносител сплав от олово-бисмут.

 Друга технология са модулните реактори, където презареждането с гориво става един път на 7-8 години. Това става чрез изваждане на един модул и замяната му с друг – зареден, като първият се изпраща на завода за презарядка. По този начин отпада ангажиментът на оператора на АЕЦ за управление на ОЯГ.

  Сега се работи над развитието на така наречените “ядрени батерии”, чиято презарядка да бъде извършвана един път на 20 години.

  Относно технологиите на ядрения синтез, до внедряването им ще минат десетилетия. Международният експериментален реактор ITER към момента струва 10 милиарда евро.

  Над подобен проект се работи и в Русия под името “Байкал”. Първите практически резултати се очакват не по-рано от 2040 година.

 

28.01.2012

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари