ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЮАР – операторът енергийната система и на единствената АЕЦ с страната няма да инвестира в строителството на нови ядрени мощности

18.09.2014

Компанията Eskom няма да участва в строителството на нови атомни централи в ЮАР (Южноафриканска Република), а само ще купува електроенергия от нови, вероятно на чуждестранни компании.

 

Това заявиха сътрудници на министерството на енергетиката на страната.

Правителственият подкомитет по енергийна безопасност извършва техническата работа, необходима за закупуването на големи ядрени мощности. Ключов фактор в решаването на този въпрос се явяват финансовите условия, тъй като капиталовите разходи за строителството на атомни централи са много големи.

Въпреки че в разпоредбите за политиката на ЮАР в областта на ядрената енергия от 2008 г. Eskom е отбелязан като „собственик и оператор на атомните централи в ЮАР“, действащият министър на енергетиката Уолси Бърнард неотдавна заяви, че финансовата ситуация в Eskom, както и наличието на алтернативни възможности за финансирането на енергийния сектор на страната изискват промяна на това положение.

„Политиката в областта на ядрената енергия засега не е променена, но е необходимо да се разбере, че финансовото положение на Eskom се е влошило в сравнение с 2008 година и сега за компанията би било рисковано да участва в такъв проект. Освен това сега има повече яснота и разбиране за независимите доставчици на енергия и ролята, която те могат да играят в бъдещото развитие на страната. Също е необходимо да се отчете, че от 2008 година са се появили нови възможности в сферата на строителството, управлението и поддръжката на ядрените централи“.

Въпреки това на Eskom, като оператор на енергийната мрежа на страната, ще й се наложи да подпише споразумение за закупуване на енергия с компанията, която спечели търга за строителството на нови ядрени мощности.

Източник:

http://www.bdlive.co.za/business/energy/2014/09/15/eskom-not-taking-part-in-nuclear-acquisition

Б.Р. В статията има още интересна информация. Например в обновения IRP е въведен таван на инвестиционната стойност за ядрената енергетика в страната на $ 6500/инсталиран kW. Това е значително по-малко от последното предложение на AREVA във Великобритания инвестиционна стойност $ 8150/инсталиран kW и спрямо последния договор на Русия в Унгария $ 7031/инсталиран kW.

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари