ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


РФ и Норвегия ще продължат съвместните изследвания на районите където има потопени атомни подводници (АПЛ)

21.09.2014

РФ и Норвегия нямат намерение да прекъсват съвместните изследвания на местата където има потопени АПЛ, реактори с ядрено гориво, а също и контейнери с ОЯГ, съобщава интернет изданието Nuclear.Ru позовавайки се на руското Министерство на природните ресурси.

 

За продължаването на съвместните изследвания беше обявено на съвещанието за предварителните резултати на руско-норвежката експедиция в района на Баренцово море, където се намира потъналата през 2003 година АПЛ-159.

“В хода на изследванията, който бяха проведени от 22 август до 12 септември, беше оценена радиационната обстановка, а също така и рисковете свързани с възможното издигане на подводницата на повърхността, в двата реактора на която се намира около 800 килограма ОЯГ”, – се казва в съобщението на ведомството.

По данни на министерството, “спектромертичните измервания на корпуса на АПЛ и анализа на пробите от морската вода показват, че съдържанието на радиоактивни вещества в района на потъването на К-159 не се различават от фоновите стойности, характерни за Баренцово море”.

От ведомството отбелязват, че всичко “в Баренцово и Карско море има потопени 3 атомни подводници, а също така и няколко реактора с ядрено гориво и контейнери с РАО”.

Източник: http://topwar.ru/58404-rf-i-norvegiya-prodolzhat-sovmestnye-issledovaniya-rayonov-zatopleniya-atomnyh-podlodok.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари