ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Геоложката служба на САЩ свързва зачестилите земетресения с добиването на шистов газ

18.09.2014

Експертите от Геоложката служба на САЩ заявяват, че технологията за добив на шистов газ чрез хидравлично разбиване на подземните пластове под високо налягане може да бъде причина за земетресения.

 

След като енергийните компании започнаха да добиват газ по тази технология в щатите Колорадо и Ню-Мексико, които до тогава са били сеизмично-спокойни райони, там са били регистрирани 16 земетресения с магнитуд над 3,8 по скалата на Рихтер, предава ВВС.

В изследването специално се отбелязва, че епицентровете на земетресенията винаги са се намирали в района на добивните сондажи, където е помпана под земята вода.

Трябва да отбележим, че технологията за хидравлично разбиване на пластовете, която широко се използва в САЩ, може да стане причина за екологични проблеми. При прилагането на този метод има опасност от замърсяване на повърхностните и подземните води. В тази връзка, властите в Германия планират да се откажат от прилагането на тази технология през следващите 7 години, което означава от разработването на находищата от шистов газ на територията на страната.

Русия също изразява безпокойство относно възможното негативно влияние на проектите за добив на шистов газ в Украйна върху екологичната ситуация в приграничните райони на Русия.

Източник: http://www.vz.ru/news/2014/9/16/705829.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари