ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Запорожската АЕЦ се готви за удължаване на срока за експлоатация на първи блок

21.09.2014

През декември 2015 година изтича проектният срок за експлоатация на първи блок на Запорожската АЕЦ

 

За да удължи живота на 1000 мегаватовия енергоблок, персоналът на ЗАЕЦ реализира цял комплекс от широко-мащабни мероприятия.

По време на последния ППР през 2015 година на първи блок ще бъде изпълнен основният обем от работата по удължаване на срока за експлоатация.

Основен дял от дейностите са свързани със системите за безопасност на електроцеха. Ще бъде подменено оборудването на комплектните трансформаторни подстанции тип КТПСН 0,4 кВ, на щита за постоянен ток. Ще бъдат подменени защитите РЗА на системите за захранване собствени нужди 6 kV на микропроцесорните устройства.

В цеха “топлинна автоматика и измервания” (ТАИ) ще бъде заменено оборудването по втория етап на автоматизираната система за управление на турбината (АСУТ-1000м) и ще бъде извършена замяна на оборудването на унифицирания комплекс от технически средства (УКТС) на програмно-техническия комплекс (ПТК) на системите за нормална експлоатация на турбинно отделение.

За първи път се планира монтаж на елементите от системата за дистанционен контрол на усилията в арматурните въжета на системата на защитната на оболочка (контеймънта). Такива дейности не са извършвани досега на нито един блок на ЗАЕЦ. За референтна се счита “ЮУАЕЦ, където тези работи са вече изпълнени.

Плановият среден ремонт, който се извършва сега е знаков за персонала на централата, защото през тази година блокът навършва 30 години. Планирано е през 114-те дни на тази ремонтна кампания да се извършат множество регламентни и извън-регламентни работи.

От щатните регламентни дейности в реакторно отделение (РО) е планирано – среден ремонт на реактора с презареждане на ядрено гориво в активната зона (АЗ), ремонт на четвърти парогенератор, на първа ГЦП, капитален ремонт на топлообменника за аварийно разхлаждане и транспортиране на ОЯГ в сухото хранилище за ОЯГ (СХОЯГ).

В турбинна зала ще бъде извършен среден ремонт на парната турбина К-1000-60/1500-2 с отваряне на първи и втори цилиндър ниско налягане, капитален ремонт на циркулационната помпа на БНС.

Целият обем от дейности върви съгласно издадените технически задания, а готовността за извършване на основните ремонтни дейности е висока.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-126733?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари