ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Белгия са задържани трима от охраната на АЕЦ “Дул”, заподозрени в диверсия

11.09.2014

Трима сътрудници от охранителната фирма, осигуряваща сигурността на АЕЦ “Дул” в белгийска Фландрия, са задържани във връзка с разследването на възможната диверсия над централата, вследствие на която стана аварийното спиране на един от блоковете на 5 август.

 

Това съобщават местните СМИ.

Според изнесените данни, всичките трима охранители са се намирали в диспечерския пункт на охранителната система, когато неизвестен извършител е източил 65 хиляди литра масло от системата за смазване на лагерите на турбината, което е довело до прегряването (стопяването) им и излизане на турбината от строя.

“Сега следователите са уверени, че това е била преднамерена диверсия”, – отбелязват СМИ.

Описаното събитие предизвика спирането на четвърти блок на АЕЦ “Дул” на 5 август 2014 година.

Предварителните резултати от разследването свидетелстват, че инцидентът е станал в резултат “на съзнателни преднамерени действия”, иначе казано, саботаж, обаче личността на извършителя, нито възможните мотиви за престъплението засега не са установени.

Следователите изключват небрежност, доколкото блокировките на системата за източване на маслото (предназначена за задействане само в случай на пожар) са били изключени и тя е активирана ръчно (на място). Освен това именно тази система и органите и за ръчно управление се намират извън обхвата на камерите за видео-наблюдение на системата за вътрешна сигурност на централата.

Повредите по турбината са толкова сериозни, че операторът на централата счита, че блокът ще бъде рестартиран не по-рано от пролетта на 2015 година.

Източник: ИТАР-ТАСС

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари