ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Казахстан – за изчезналия контейнер с CS137 предлагат награда над 8 хиляди долара

09.09.2014

В Казхстан продължава търсенето на изчезналият в Мангистаурска област контейнер с радиоактивен цезий-137 (CS137). Обещават на този, който го намери сумата 1,5 милиона тенге (повече от 8 хиляди долара).

В търсенето е привлечена националната гвардия на МВР на Казахстан. 70 военнослужещи са обходили пеша 300 километра по пътя и прилежащата територия.

В предполагаемата зона полицията обхожда домовете, давайки разяснения и търсейки съдействие от населението. Проверяват се и всички пунктове за вторични суровини и транспортните средства. Ангажирани са около 300 души и 50 единици бойна техника.

Контейнерът, от общо три, със смъртоносно опасния товар е изчезнал на 27 август от специално-оборудвания КамАЗ, пътуващ от Уралск към Мангистауска област.

Сигналът е подаден 2 дни по-късно. През това време транспортната фирма се е опитвала да го открие със собствени сили.

CS137 се счита за един от главните замърсители на биосферата. Използва се в гама-дефектоскопията, измерителната техника, за стерилизация на хранителни продукти и семена, за медицински препарати, в радиотерапията за лечение на туморни образувания.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2014/09/08/51302

Б.Р. В СМИ се появиха поясненията на Директора на департамента БН-350 към Магнистауския атомен електро-комбинат Юрий Широкобоков.

Загубеният контейнер представлява двойна ампула от неръждаема стомана, херметизирана чрез заваръчни шевове. Тоест, да бъде отворен без специално оборудване изглежда невъзможно, или по-скоро малко вероятно.

Ако все пак контейнерът бъде отворен допълнителен защитен фактор е кожата на човека, като правило се получава външно облъчване. Почти 80% от CS137се натрупва в мускулите.

За вътрешното облъчване имат значение други фактори. Но ако контейнерът не се подлага на външни въздействия, той не представлява никаква опасност.

Все пак, ако някой успее да отвори контейнера, той за броени секунди ще получи доза от йонизиращо облъчване, каквато би получил за 70 години от нормалния си живот.

Ако бъде отворена ампулата, която се намира вътре в контейнера, се получава директно облъчване на вътрешните органи чрез белите дробове или през лигавицата на устата и хранопровода.

Вътрешното облъчване обикновено предизвиква язва на стомаха или рак.

Иначе, според описанието на експерта, ампулата с цезий в контейнера има съвсем невзрачни размери: височина 6,5 mm, диаметър – 6 mm. Самият изотоп е под формата на прахообразно вещество или стъкловиден кристал.

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари