ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ натискат ЕС за зависимостта на ядрената енергетика от доставките на руско ядрено гориво

12.09.2014

Според тях зависимостта на европейските страни от Русия остро се усеща в доставките не само на въглеводороди, но и на ядрено гориво.

 

По данни на Financial Times, американската корпорация Westinghouse се опитва  да склони Брюксел за създаване на нови правила за конкуренция, за да се премахне заплахата за енергийната сигурност в сегмента на ядрената енергетика.

Westinghouse, който влиза в състава на групата Toshiba, е най-големият производител на ядрено гориво в света. Той също е заинтересован от диверсифициране на доставките на ЯГ за европейците.

Вицепрезидентът на компанията Майкъл Кърст отбелязва, че започналите преговори са продиктувани от желанието да се предпази ЕС от срив на доставките, доколкото за тях няма втори доставчик. Според думите му, в сегашната ситуация предприятията, които напълно зависят от руското гориво, много рискуват.

Кърст е убеден, че необходимостта от диверсифициране на доставките се обуславя не само от започващата “война на санкциите”, но и от отсъствието на възможност западните доставчици да получат достъп до реакторите, произведени в Русия. (Б.Р. – Усещате ли тънкия намек?).

Всъщност Westinghouse се стреми към следното – ЕС да приеме документ, който да задължава източноевропейските оператори на АЕЦ да диверсифицират източниците за снабдяване с ЯГ. Както отбелязва Кърст, подобен прецедент вече е имало – през 2000 година такова задължение е било наложено на Франция. (Б.Р. Практически действително законът е от 2000 година, но е влязъл в сила през 2004 година.)

Но към днешна дата главният проблем на Westinghouse е, че компанията от 2007 година не произвежда гориво, което да може да се използва в руските водно-водни реактори ВВЭР-440. Компанията беше принудена да се откаже от производството му защото не можа да издържи на конкуренцията на руските производители. Сега ръководството на Westinghouse заявява готовност да възобнови производството на гориво, процесът на рестартиране на производството ще продължи около 2 години.

Напълно са зависими от руското ядрено гориво са Унгария, Словакия, България и Чехия, добавя Financial Times. Голям потребител на руско ядрено гориво е и Финландия. Като цяло атомните електроцентрали в Европа са над 30% зависими от руското ядрено гориво.

Трябва да отбележим, че България, в стремежа си да се избави от тази зависимост, наскоро обяви за строителството на нов енергоблок в АЕЦ “Козлодуй” с мощност над 1000 MW. 30% от компанията, която ще реализира проекта, ще принадлежат на Westinghouse, която се обърна към ЕК с молба да провери действията на руските доставчици за наличие на дъмпинг, който пречи на свободната конкуренция.

Американците не изключват, че компании от РФ работят на загуба с цел да запазят лидерските си позиции в отрасъла.

Сега този въпрос е на етап предварително обсъждане. За отбелязване е, че за пълноценно разследване трябва да се извършат посещения на руски промишлени обекти, което не изглежда възможно.

Американската компания прави активни опити за започване на експанзия на пазара на бившите съветски сателити, обаче реакторите на АЕЦ, разположени в тези държави са направени по съветски проект. Затова горивните касети за тях нямат чуждестранни аналози. Освен това, ядреното гориво, произведено в Русия е много по-евтино от западните аналози.

Зависимостта на Европа от доставките на природен уран от Русия е много малка: през 2013 година Рф е изнесла в ЕС само 18% от общия обем на тази суровина. Най-големи доставчици са Казахстан и Канада с дял около 40% от доставките.

В много по-голяма степен Европа зависи от доставките на готово ЯГ от Русия. Според резултатите от миналата година корпорацията „ТВЭЛ“, участваща в структурата на Росатом, има дял 36% от общия обем на доставките на обогатен уран за нуждите на европейските АЕЦ.

Източник: Век

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари