ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Нов регламент на NRC отпушва удължаването на сроковете за експлоатация на АЕЦ

20.09.2014

Американската АЕЦ „Limerick“ се готви за удължаване на лиценза за експлоатация с допълнителни 20 години.

 

Това се случи благодарение на две ключови правителствени решения, взети наскоро.

На 26 август Комисията по ядрено регулиране (NRC) на САЩ обяви окончателното си решение, което се отнася до съхранението на отработено ядрено гориво на територията на атомни централи.

Решението отбеляза край на двугодишен процес, необходимостта от който възникна в резултат на решение на Апелационния съд на САЩ, който задължи Комисията да разгледа няколко варианта за възможно развитие на събитията в случай на продължително съхранение на големи обеми отработено ядрено гориво на територията на атомните централи.

Според един от възможните сценарии САЩ никога няма да построят постоянното хранилище за отработено ядрено гориво, което се планираше да бъде построено в Юка Маунтин. Вторият вариант разглеждаше повишаването на риска от пожар в басейните за съхранение на отработено ядрено гориво. В първоначалния регламент, известен като „доверие към радиоактивните отпадъци“, такива сценарии не се разглеждат.

В резултат от решение на съда от 2012 г. Комисията преустанови лицензирането на всички атомни централи до момента на обявяване на новия регламент. Това прекъсване се разпростря и върху продължаването на лицензите на „Лимерик“, заявка за което беше подадена на 22 юни 2011 г.

На 26 август 2014 г. бяха обявени новите правила за съхранение на отработено ядрено гориво и беше възобновено лицензирането на атомни електроцентрали.

След два дни – на 28 август, беше публикувано „окончателно заключение по ОВОС“ на атомната централа, съобщи официалният представител на Комисията по ядрено регулиране Нил Шихан. Срокът на действие на лицензиите за експлоатация на Първи блок на атомната централа изтича на 26 октомври 2024 г., а лицензията за експлоатация на 2-и блок изтича на 22 юни 2029 г.

 

„Окончателна стъпка от страна на Комисията по ядрено регулиране по отношение на продължаването на лицензиите за експлоатация на АЕЦ „Limerick“ ще бъде решението на директора на управлението по регулиране на ядрените реактори (Office of Nuclear Reactor Regulation )“, заяви Шихан в електронно писмо в отговор на въпрос на информационна агенция Digital First Media. Датата за вземане на това решение обаче още не е определена.

Източник: http://www.thereporteronline.com/

Б.Р. Централата има два енергоблока с кипящи реактори (BWR) на General Electric , въведени в промишлена експлоатация през 1986 и 1990 година, съответно.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари