ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ръководството на БАН посети АЕЦ “Козлодуй”

27.01.2012

   По покана на изпълнителния директор на “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД Александър Николов на 20 януари на работно посещение в атомната централа бе делегация на Българската академия на науките (БАН).

 

 

   В състава на делегацията, водена от Председателя на БАН академик Никола Съботинов, бяха включени акад. Александър Попов – заместник-председател на БАН, чл.кор. Стефан Воденичаров – председател на Общото събрание на БАН и директор на Института по металознание, съоръжения и технологии с център по хидро-аеродинамика, доц. Димитър Тонев – директор на Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ), Емилия Христоскова – началник на кабинета на председателя на БАН.

   В разговорите участваха  Александър Николов – изпълнителен директор на “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, Митко Янков – директор “Безопасност и качество”, Емилиян Едрев – директор “Производство”, Иван Андреев – директор “Развитие и модернизации”, Красимир Николов – директор “Икономика и финанси”.

   Срещата бе посветена на възможностите за сътрудничество в развитието на ядрената енергетика в България. Ръководството на “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД даде висока оценка на работата на учените и експертите от ИЯИЯЕ към БАН, свързана с изпълнение на проведените в централата стрес тестове.

   Представителите на ръководството на “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и на БАН взеха решение да бъде подготвена обща стратегия за популяризиране на ядрената енергетика.

   На базата на научните изследвания в областта на енергетиката и подписаното през миналата година Рамково споразумение между двете институции БАН ще оказва научно – методическо съдействие и помощ на “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, чрез създаване на съвместни екипи за участие в национални и международни проекти и конкурси.

   Ще бъдат организирани и научно – практически конференции и семинари, взаимна размяна на специалисти, както и обучение на млади кадри.

   В хода на разговорите бе обсъдена и започналата съвместна програма за обучение на шестима задочни докторанти  от “АЕЦ Козлодуй“ ЕАД към ИЯИЯЕ по специалност “Ядрени реактори”. Подчертано бе, че подобен проект се осъществява за първи път и доказва практическите ползи от сътрудничеството между науката и индустрията.

 

Източник: http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=actuality&p1=news&id=178&page=0&view_offset=&offers_per_page=

 

Снимки от посещението:

 

 

 

 

 

 

27.01.2012

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари