ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Васил Щонов: Най-важната задача в енергетиката е да се удължи животът на 5 и 6 блок в АЕЦ „Козлодуй“

05.09.2014

Удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е най-важната задача пред енергетиката. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетика Васил Щонов на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

„Според мен лично, най-важната задача в момента пред българската енергетика е удължаването на срока на тези блокове”, допълни Щонов.

 

Лицензът на 5-и блок изтича през октомври на 2017 г., а на 6-и – в края на 2019 г.

Щонов заяви, че е направен план, който се състои от две части. Едната част е оценка на състоянието на корпусите, която е важна, тъй като ще даде представа колко елемента трябва да бъдат заменени.

Втората фаза е подменянето на тръби и кранове, самите технически детайли, информира в. „24 часа“. „Получаваме уверения, че лицензът ще бъде продължен на време. Това, което се говори в момента е за 20 години, което според българското законодателство ще бъде десет плюс десет и на всеки десет години ще трябва пак да се лицензира”, каза още Щонов.

Според него е нужна промяна в ценовия модел на електроенергията. Също така трябва да се направи и фонд за подпомагане на енергийно бедните домакинства, смята министърът. По отношение на проблема с ТЕЦ Бобов дол, Щонов обясни, че за него централата в момента работи изцяло на свободния пазар, а нейно задължение е да си намира пазар за електроенергия и да се продава тази електроенергия.

Източник: http://3e-news.net/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари