ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Позиция на „Росатом“ във връзка с появили се информации, че Австралия няма да доставя уран за Русия като част от санкциите, наложени срещу страната

05.09.2014

Съобщението от Австралия

Премиерът на Австралия Тони Абботт, в изказването си пред федералния парламент обяви, че Австралия прекратява продажбите на уран на Русия “до последващо уведомление”.

Той обясни това решение като част от санкциите срещу Русия

Австралия е световен лидер по запаси на уран и влиза в тройката на най-големите производители. Ежегодно в страната се изкопават 7,6 хиляди тона уран, който се експортира в 36 държави.

Официалният коментар на “Росатом”

„От 2012 г. до сега нито грам австралийски уран не е доставен в Русия и днес ние нямаме никакви договорни задължения по извозване на уран от Австралия.

В момента „Росатом“ заема второ място по запаси от уран в света, а урановите залежи в руските и чуждестранни находища, в частност в Казахстан, стигат за осигуряване на проектите на „Росатом“, както в Русия, така и по света за близките 100 години.

Ако се говори за историята на взаимодействието между Русия и Австралия, то през 2012 г. беше реализирана пилотна и единствена доставка на австралийски уран в Русия. Това беше един контейнер, с тегло малко над 10 тона.

Австралийският уран беше обогатен в едно от предприятията на „Росатом“ до енергийно ниво (до 5%) и продаден на една от международните енергийни компании с цел по-нататъшно производство от него на ядрено гориво за АЕЦ.

За да си представите по-добре какво представляват 10 тона уран, трябва да знаете, че в активната зона, например, на един руски реактор, има повече от 60 тона уран “.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари