ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и Алжир подписаха споразумение за сътрудничество в областта на използването на ядрената енергия за мирни цели

05.09.2014

На 3 септември в Алжир беше подписано Споразумение за сътрудничество в областта на използването на атомната енергия за мирни цели между правителствата на Руската Федерация и Алжирската Народна Демократична Република.

От руска страна споразумението беше подписано от генералния директор на държавна корпорация „Росатом“  Сергей Кириенко, а от алжирска – от министъра на енергетиката на Алжирската Народна Демократична Република Юсеф Юсфи.

Споразумението определя стратегическите направления на сътрудничество между нашите страни в областта на „мирния атом“. Споразумението предвижда проектирането, изграждането, експлоатацията и обслужването на атомни електроцентрали, а също така на изследователски реактори в Алжирската Народна Демократична Република. Всички технологии, материали и оборудване, които могат да бъдат предадени на алжирската страна в рамките на това споразумение, ще бъдат използвани изключително за мирни цели. Освен това Русия и Алжир възнамеряват да осъществят съвместно геоложко проучване, търсене и експлоатация на уранови находища, като беше заявена и възможността за използването на ядрени технологии в областта на селското стопанство, биологията, почвознанието, водните ресурси, промишлеността и медицината, включително и производството на радио-изотопи.

Страните също така се договориха да си сътрудничат, на територията на Алжир, и в областта на радиационната сигурност. Руската страна ще окаже съдействие при обучението на специалисти от алжирския ядрен отрасъл и ще подпомага дейността на Алжирския институт по подготовка на специалисти в областта на ядрените технологии. Както отбеляза Сергей Криенко, още през тази учебна година първите десет алжирски специалисти ще започнат аспирантура в Националния изследователски ядрен университет – Московски инженерно-физически институт.

„Ключов проект в нашето сътрудничество може да стане изграждането в Алжир на атомна централа по руски проект с реактор ВВЭР, заяви преди подписването ръководителят на „Росатом“ Сергей Кириенко. Ние приветстваме намерението на алжирските власти да развиват националната енергетика и сме готови да им предложим референтен проект от поколение „три плюс“, отговарящ на най-високите изисквания за безопасност. Това са такива атомни електроцентрали, каквито сега „Росатом“ изгражда в Русия и в чужбина“.

Както отбеляза Сергей Кириенко руските ядрени специалисти са „натрупали голям опит при изграждането на АЕЦ в страни с горещ климат и висока сеизмична активност. Руските централи са способни да издържат на земетресения с магнитуд до 9 бала. Потвърждение за това е успешно експлоатираната в Иран АЕЦ „Бушер“, построена от специалисти на „Росатом“.

Министърът на енергетиката на Алжирската Народна Демократична Република Юсеф Юсфи заяви: „Това споразумение ще спомага за развитието на човешките ресурси, технологии и наука, за да бъде изградена първата алжирска АЕЦ през идващите 12 години“. За реализацията на споразумението страните се договориха да създадат съвместен координационен комитет, който ще ръководи активната текуща работа, а също така ще организира партньорски заседания в Русия и Алжир.

Справка: През 2013 г. потреблението на електроенергия в Алжир е нараснало до 50 милиона тона нефтен еквивалент. Очаква се потреблението на електроенергия за стопански и транспортни нужди да продължи да нараства и в бъдеще. В условията на понижени добиви на нефт в Алжир и колебание в търсенето и цените на енергоносителите на световния пазар, ръководството на страната обяви плановете си за развитие на ядрената енергетика за мирни цели. Министърът на енергетиката на Алжир потвърди плановете за изграждане в страната на първата атомна електроцентрала в периода между 2020 и 2025 години. По-късно се планира въвеждането на нови енергоблокове на всеки 5 години.

Съгласно разчетите на министерството на енергетиката и минната промишленост на Алжир, запасите от уранова руда в страната са 29 000 тона. От 1980 г. в Алжир се експлоатират аржентински реактор, басейнов тип, с мощност 1 MW, а от 1995 г. – китайски тежководен реактор с мощност 15 MW.

Източник: Департамент коммуникаций Госкорпорации „Росатом“

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари