ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На първи блок на Ленинградската АЕЦ-2 започна монтажът на парогенераторите (ПГ)

04.09.2014

Първият от четирите парогенератора, предназначени за оборудване на първи блок на Ленинградската АЕЦ-2, е монтиран на щатното си място в ядрения остров.

 

Операцията по монтажа му премина през няколко етапа.

Отначало корпусът на ПГ с маса 330 тона беше повдигнат с помощта на тежък верижен кран Liebherr LR 11350 върху транспортната естакада, прекаран беше по релсов път в хермозоната, а след това с помощта на полярния кран е поставен на щатното му място. Сега специалистите работят по уточняване на точното положение на корпуса на парогенератора.

Окончателно монтажът на първи ПГ ще завърши до няколко дни. Изцяло монтажът на парогенераторите ще завърши в края на септември.

ПГ са производство на завода «ЗиО-Подольск» и служат за отвеждане на топлината от топлоносителя на първи контур и генериране на суха наситена пара. Те са една от основните части на ядрената паропроизвеждаща установка (ЯППУ), наричана още реакторна установка (РУ), с реактор ВВЭР-1200.

Производителността на ПГ е 1600 тона наситена пара в час с температура 285,5 оС. Масата на всеки парогенератор в сглобен вид е 370 тона, а дължината му е 14,75 метра.

Източник: Отдел информации и общественных связей Ленинградской АЭС-2

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари