ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Запасите от гориво за украинските АЕЦ са разчетени до март-април 2015 година

03.09.2014

Дмитрий Рогозин: запасите от ядрено гориво на украинските АЕЦ ще стигнат само до март и април.

 

Заместник ръководителят на правителството напомни, че на територията на Украйна се намират 15 действащи енергоблока на четири АЕЦ, и още 4 спрени енергоблока в АЕЦ “Чернобил”.

“От гледна точка на щатната работа – там всичко е нормално, но периметърът се осигурява съвместно от частни охранителни предприятия, а също и от войските на МВР на Украйна и на службата за сигурност на Украйна”, – добави Рогозин.

От своя страна, държавната корпорация “Росатом” заяви, че нейната горивна компания“ТВЭЛ“ ще изпълнява всичките си задължения по доставките на ядрено гориво за чуждестранните АЕЦ, независимо от трудностите с транспорта през територията на Украйна.

“Независимо от забраната за придвижване на ЖП състави с продукция на ядрено-горивния цикъл по територията на Украйна, която беше въведена от ГКЯРУ на 28 януари 2014 година, „ТВЭЛ“ ще изпълнява всичките си задължения по доставките”, – се казва в съобщението на държавната корпорация.

За тези цели се планира използването на въздушен транспорт. В частност за АЕЦ в Словакия се планира доставяне на ядрено гориво по въздуха още през следващата седмица.

“С всички чуждестранни партньори ние продължаваме да работим в нормален режим и към промяната на маршрута те се отнасят с разбиране”, – поясни представителят на “Росатом”.

 - “Също така, събитията в Украйна по никакъв начин няма да попречат нито на доставките на свежо ядрено гориво в АЕЦ “Козлодуй”, нито на извозването на ОЯГ от централата”.

Източник: http://itar-tass.com/ekonomika/1023305

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари