ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Нововоронежка АЕЦ-2: Успешни изпитания на басейна за отлежаване на касети (БОК)

01.09.2014

На строящата се Нововоронежка АЕЦ-2 (инвеститор ОАО «Концерн Росэнергоатом», проектант и генерален изпълнител – ОАО «Атомэнергопроект», Москва) в рамките на изпълнение на етапа на изпробване и изпитания на оборудването е успешно изпитан за плътност БОК на строящия се шести блок.

Системата за контрол на плътността на БОК по време на 48 часовите хидро-изпитания не е фиксирала изтичане на вода от обема, който е 1700 m3. Дейностите по съоръжаването на басейна са изпълнени качествено. Вътрешната му повърхност представлява заварена листова облицовка от неръждаема стомана.

Според думите на заместникът на главния инженер по експлоатацията на строящия се четвърти етап Игор Гусев, тези успешни изпитания ще позволят да се пристъпи към следващите етапи – промивки на аварийните системи за безопасност на 6 блок и събиране на РУ за извършване на извършване на процедурите по студената и горещата обкатка.

БОК е съоръжение, влизащо в състава на реакторно отделение (РО). Той е предназначен за временно съхраняване на ОЯГ, извадено от реактора.

След намаляване на остатъчното енерго-отделяне използваното ядрено гориво се извозва в предприятието на ядрения отрасъл, което се занимава с преработката и регенерирането на горивото (съхраняване, погребване или преработване на ОЯГ).

Източник: Центр общественной информации Нововоронежской АЭС

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари